Езерото Абрахам и неговата удивителна зимна красота

През последните десетилетия едно езеро в отдалечените райони на Скалистите планини става все по-известно с необичайните красиви образувания в ледовете му през студената зима. 

Спътникова снимка на ез. Абрахам в горната част от басейна на р. Саскачеван, Скалисти планини (Сн. https://en.wikipedia.org/ )

Езерото Абрахам (Ейбрахам) е разположено в западната част на провинция Алберта в Канада. То е изкуствено и събира водите на р. Северен Саскачеван, чиито басейн е разположен в източните части на канадските Скалисти планини. Създадено е през 1972 г., когато е осъществено строителството на голямата язовирна стена „Бигхорн“ и е предназначено за развитие на хидроенергетиката. Проведен е конкурс за име на язовира и в крайна сметка е решено да бъде кръстен на легендарен индианец от общността  Nakoda Stony - Сайлас Абрахам, известен в района като ловец и фермер, и живял както в равнината Котенай, така и по-късно в създадения резерват  „Big Horn” (Големия рог). 

Сайлас Абрахам, на когото е кръстено изкуственото езеро (Сн. https://archives.whyte.org/en )

Езерото е разположено на 1340 m н. в., дълго е 32 km, широко 3,3 km, а площта му е 57,2 km².

Но тези факти едва ли обясняват засиления туристически интерес към него, особено през зимата, когато районът на езерото оживява. Тук пристигат любители на активния отдих, екотуризма, фотографи и природолюбители, търсещи и посещаващи уникални късчета природа. 

През декември започва образуването на странните мехури в ледената покривка на езерото.  (Сн. https://en.wikipedia.org/)

През зимните месеци в замръзналите кристални води се появяват необичайно красиви стълбове от мехури с различни размери. Основата им се губи в дълбочина, а на повърхността се образуват причудливи абстрактни фигури. 

Образуванията „рисуват” интересни абстрактни картини. (Сн. https://www.kudatotam.ru/)

Това красиво природно явление се дължи на мехурчетата метан, които се издигат от дъното нагоре към вече замръзващата повърхност. Метанът се отделя от разлагащите се на дъното растителни остатъци. 

Красивите колони и гъби по време на по-дълбоко замръзване (Сн. https://www.atlasobscura.com /)

Със застудяването ледът постепенно увеличава дълбочината си и мехурите, стигащи до него, остават там, докато постепенно надолу замръзването продължава. Всичко това създава невероятния визуален ефект.

Езерото започва да замръзва през декември, но най-ефектни са образуванията през януари и февруари, и тогава пристигат любознателни туристи не само от Канада, но и от много други страни.

Явлението е благодатно за професионалисти и любители фотографи. (Сн.https://thebanffblog.com /)

Еколози от университета във Феърбанкс, Аляска, са провели научни изследвания на явлението.  Един от проведените опити се състои в наливане на топла вода в даден участък, пробиване на дупка в дълбочина към първия мехур и поднасяне на огън към пробитата дупка. Огънят бързо лумва и гори интензивно няколко секунди, което доказва, че горящият газ, излизащ от дълбочина, е метан. Известно е, че метанът е силен парников газ, който оказва пряко влияние за изменението на климата, като дори превишава многократно влиянието на въглеродния диоксид. 

Фантастични форми в кристалния лед (Сн. https://en.wikipedia.org/wiki/)

Направете зимна разходка до забележителното езеро: 

Това явление се наблюдава и в други райони на планетата, например в Сибир и особено в районите на тундрата и вечната замръзналост. Обикновено през зимните месеци повърхността на езерата и блатата е под дебел слой сняг и това е причината явлението да не се наблюдава директно, докато климатичните условия на езерото Абрахам позволяват пряко наблюдение на красивите образувания.

Високите вериги на Скалистите планини на запад са причина до района да не достигат много влажни въздушни маси (той попада в т.нар. валежна сянка), валежите са по-ниски и пада малко количество сняг. В някои години се наблюдават застудявания до – 30°С, всяка година духат силни ветрове и езерото не е покрито със сняг. Самостоятелното посещение е рисковано и трудно начинание, затова с туристите се движат специализирани водачи.  

Езерото е привлекателно и през летните месеци. (Сн. https://commons.wikimedia.org /)

Никога не знаем къде ще ни отведат географските пътища. Защо да не попаднем един ден на това необичайно красиво място и лично да се насладим на поредното творение на природата. Пожелавам ви го!

Румен Пенин

Източници:

https://archives.whyte.org/en

https://thebanffblog.com/abraham-lake-alberta/ 

https://www.travelalberta.com/   

https://en.wikipedia.org/wiki/   

https://mymodernmet.com/ 

https://likewhereyouregoing.com/ 

Публикувано от Prof.Rumen.Penin

Проф. Румен Пенин е географ и пътешественик, ръководител на катедра „Ландшафтознание и опазване на природната среда“ в Геолого-географския факултет на Софийския университет в периода 2006 – 2014 г., доктор от Московския държавен университет. Главен редактор е на електронното списание „Географ“. Автор е на книги, учебници, ръководства, монографии, научни статии, както и на фотографските изложби „Географията като приключение, географията като пътешествие“ и „Географията – пътешествие и приключение“, представени в над 100 селища на България. Изнася поредица от лекции, свързани със своите пътешествия, както и с географското образование и обучение в десетки селища в страната. Той е инициатор и председател на организационния комитет на Българския географски фестивал.

Сподели

Снимка на деня

Старият град на маите Ушмал на п-в Юкатан - Пирамидата на магьосника

ггф