Европа търси лечебна иглика

Европа търси лечебна иглика

Тази пролет се осъществява най-голямата кампания за наблюдение на лечебната иглика (Primula veris) – „Търси се иглика“, в много страни в Европа.

Идеята за общоевропейско наблюдение на този вид идва от научно-популярна кампания, стартирала през 2019 г. в Естония, в която благодарение на гражданската наука и участието на любители са наблюдавани отблизо цветовете на повече от 200 000 иглики. Кампанията даде нова представа както за приложни, така и за фундаментални изследвания и участието на гражданите за опазването на видовете и местообитанията.


 
Идеята е проста: хората отиват в природата, намират специфичното жълто пролетно цвете – лечебна иглика (Primula veris) – поглеждат вътре в цвета и изпращат откритията си и няколко  снимки чрез уеб страницата www.cowslip.science на изследователите. След края на периода на цъфтеж учените анализират данните и дават обратна връзка за констатациите на всички участници.

Проучването, координирано от учените от университета в Тарту и Естонския фонд за природата, има за цел да изследва дали драстичните промени в ландшафта, като загубата на традиционно управлявани пасища, са довели до отклонения в морфичния баланс на игликата. В идеални условия около половината от игликите трябва да имат цветове с късо стълбче (т.нар. S-форми), докато другата половина от индивидите произвеждат цветове с дълго стълбче (L-форми).

Източник: nurmenukk.ee/otnosno-lechebnata-iglika

Данните натрупани в изследването обаче сочат, че загубата на пасища може да наруши баланса на различните цветове с последици за жизнеспособността на игликата и възможностите й за опрашване от насекомите. Първите данни, събрани в Естония, разкриват системно доминиране на формите с късо стълбче (S-форма). На второ място, честотата на срещане на определна форма е по-вероятно да се отклонява при по-малки популации. Увеличават се отклоненията в ландшафтите с по-висока гъстота на човешкото население.

Тези констатации се нуждаят от допълнителни проучвания. Ето защо идеята за общоевропейска кампания процъфтява. За да събират данни в цяла Европа, учените решиха да приложат подхода на гражданската наука. Специално проектирана уеб платформа www.cowslip.science улеснява лесното качване на данни. Скоро ще има уеб страница и на български език.


 

Тази година кампанията се разпространява в цяла Европа с помощта на местни партньори. В България честта да партнират на този интересен проект е на Българска фондация Биоразнообразие (БФБ) и фейсбук групата „Растенията в България“.

През 2021 г. кампанията ще се проведе в Естония, Германия, Обединеното кралство, Швейцария, Словения, Словакия, Хърватия, България, Швеция, Италия, Латвия, Литва, Ирландия, Португалия, Полша, Русия, Дания, Финландия, Унгария, Украйна , Македония, Белгия, Холандия и Чехия.

Източник: Българска фондация Биоразнообразие

Публикувано от Spasimir

Сподели

Снимка на деня

Крушунските водопади

ггф