Етрета - магията на атлантическото крайбрежие във Франция

На френския бряг на Атлантическия океан се намира едно място, което сякаш е извадено от някоя древна приказка. Място, което очарова със своите пейзажи, със своя чар и подреденост. Всеки турист посетил района си тръгва с мисълта за това колко е нищожен човека пред мощта на природата. Нейната стихийна сила стои в основата на образуването на този красив ландшафт, който ще се опише в следващите редове. Забележителност, която може да се мери с други големи обекти по западното френско крайбрежие като Мон Сен Мишел и дюната Пилат. Това е малкото градче Етрета и околния алабастров бряг. 

Етрета е доста малко градче, разположено в департамент Сен Маритим, регион Нормандия. То се намира в най-северозападните части на Френската република. Градът има население от едва 1200 души и отстои на 30 км от най-близкия по-голям град – Хавър, където се намира и естуарът на река Сена. 

Карта на Нормандия

Етрета е град с недотам богата история, но за сметка на това разполага с уникално природно богатство в непосредствена близост. Това е така наречения Алабастров бряг, който представлява комплекс от поредица клифови скали, виснали над брега на океана. Картината се допълва от трите естествени арки, образувани от морския прибой. Към това можем да прибавим няколко надводни ниши в скалите и клипи. 

За туристите са направени поддържани пътеки, по които може да се обиколи високото крайбрежие както северно (Falaise d'Amont), така и южно от града (Falaise d'Aval). Най-известният обект от всички е La Manneporte, който представлява една доста добре изразена скална арка. Поради формата си, туристите го наричат „Слона“. Сред другите по-известни обекти са Иглата, която представлява най-високата клипа в района, и другите две скални арки - Porte d’Amont и Porte d’Aval . 

Карта на района
La Manneporte или т.нар. "слон"
Иглата - най-високата клипа в района, а до нея и Porte d’Aval
Porte d'Amont

Сред посещаваните места е и параклисът Notre-Dame de la Garde, от който се открива страхотна гледка на юг към града и скалите. 

Параклисът Notre-Dame de la Garde

Някои от клифовите скали достигат височина над 70 метра, което изглежда изключително внушително както от плажовете в ниското, така и от върха им. Целият ландшафт тук се е образувал поради силния прибой на водата, който е характерен за тази част на Западна Европа. Именно в следствие на продължителната разрушителна дейност на морската вода се образуват тези стръмни скали, с това и подмолите над морското равнище (прибойни ниши), а впоследствие арки, клипи (кекури) и др. 

Образуването на абразионните форми

За целта районът трябва да разполага с дълбоко крайбрежие, за да може вълните да не губят енергията си когато достигнат брега. Друг важен фактор се оказва и скалният материал, от който са изградени скалите. В случая това е креда, която не е дотам устойчива, за да издържи на силния морски прибой. 

Камменият плаж на града под скалите

Ето и една кратка виртуална разходка из околностите на Етрета:

Красивите пейзажи на Етрета са вдъхновили множество поети и художници, сред които Юджийн Будин, Клод Моне, Гюстав Курбе, Виктор Юго и други. Освен това някои от най-известните френски режисьори са използвали скалите в сцени от своите филми, като Люк Бесон във филма „Люси“. 

Картина на Гюстав Курбе
Скарлет Йохансон във филма Люси

Самото градче носи облика на типичните нормандски селища и успява да те потопи в западноевропейската култура. Китните му улици и къщи носят духа на викингското нашествие през Средновековието по тези земи, с което според хрониките се поставя и началото на уседналия живот в Етрета. 

Етрета

През последните години хиляди туристи посещават Етрета и нейните красиви скали, което може да засегне до известна степен състоянието на клифовите скали и плажовете между тях. Въпреки това, районът става все по-известен и посещаван, а еколозите търсят решение на това как мястото може да продължи своето туристическо развитие устойчиво. Етрета безспорно е едно от най-красивите места по крайбрежието на Атлантическия океан в Европа и наистина си заслужава да се посети. Поне докато изглежда все още така…

 

Публикувано от boyan.petrov

Сподели

Снимка на деня

Село Теплен в подножието на планината Стъргач

ггф