Екзокостюм, подобен на малка подводница, ще отведе учените в каньоните на океана

Падините на шелфа в този район достигат до 3000 m. Футуристичният костюм ще даде на учените възможност да се спуснат до недостижими до момента дълбочини, за да съберат проби и заснемат представителите на флората и фауната там. До 5 март единственият по рода си екзокостюм е изложен в Американския природонаучен музей в Ню Йорк Сити.

От институцията уточняват, че скафандърът е с височина 2 m и в по-голямата си част е направен от твърд метал. Той е оборудван с тласкащо устройство с мощност 1.6 конски сили, което подпомага движението на водолаза във водата. Миниподводницата има и система, осигуряваща кислород в рамките на 50 часа. Комуникацията с контролния център се осъществява с оптичен кабел, чрез който се следят и налягането, и нивото на кислород и се предава видео в реално време.

По време на мисията край Нова Англия, учените ще имат за цел да изследват биолуминесценцията и биофлуоресценцията в зоната между 200 и 1000 m под водата, където светлината е оскъдна и налягането е 30 пъти по-голямо от това на сушата. Биолуминесценцията е светлината, създадена от живи организми посредством химическа реакция, а биофлуоресценцията е процес, при който организмите абсорбират вискоенергийни къси светлинни вълни и излъчват светлина с по-дълга вълна. Много от тези организми досега са изследвани само от образци, намерени в рибарски мрежи или с дистанционни методи. Новият екзокостюм ще даде възможност на учените да преодолеят съществуващите до момента ограничения и да проучат отблизо светещите организми. Познанията за процесите, протичащи в тях, ще дадат възможност за по-добро разбиране на функциите и дисфункциите на клетките.

Източник: Информационна агенция "Фокус" http://focus-news.net/

Публикувано от geolub

Сподели

Снимка на деня

Над Седемте рилски езера

ггф