Експедицията „Барнео”: 13 години в Арктика

Карта на Арктика
На един от плаващите ледени блокове в полярния район скоро ще се появи писта за излитане и приземяване, модулни жилищни сгради, а също и цяла научна база. В продължение на един месец учени и специалисти от най-различни области на науката ще изучават флората и фауната в региона, климатичните промени, екологичната обстановка и много други. Инициатор и организатор на подобни комплексни изследвания е Руското географско дружество.
 
Леденият блок, който съвсем скоро ще се появи на станцията на „Барнео 2014”, вече е намерен и координатите му са предадени на участниците на днешния поход. За тях това не е първият десант в трудните условия на Арктика, уточнява в интервю за „Гласът на Русия” прессекретарят на Експедиционния център на Руското географско дружество Ярослав Никитин:
 
"Експедицията „Барнео” се провежда вече 13-ти сезон, като се започне от 2000 г. Лагерът ежегодно се строи на плаващи ледени блокове в Северния ледовит океан. Той се разпъва приблизително на сто километра от Северния полюс. Сезонът на действие е обикновено месец април."
 
Едно от основните направления на работата на „Барнео” е научната дейност. Основният акцент се поставя на проучванията на физическите характеристики на горните водни маси, дебелина и термични характеристики на леда, а също и оптическите свойства на ледените блокове. Освен това се проучва концентрацията, разпределението и видовият състав на живите организми, както на леда, така и на горната водна дебелина. Вниманието на учените е приковано и към проследяването на озоновия слой на атмосферата.
 
В наши дни станцията може да посети всеки желаещ. През тази година например организаторите очакват около 300 туристи. Любителите на екстрийма ще могат да скочат с парашут, да се заемат с подводен дайвинг, да летят с въздушен балон. А онези, които не обичат да рискуват, ще могат да се повозят на шейни с кучешки впряг и моторни шейни. С една дума, всеки ще намери тук онова, което му е по сърце, убеден е Ярослав Никитин:
 
"Това са и ски експедициите до Северния полюс, различни туристически програми за хора, които искат да посетят полюса с хеликоптер и да го видят от птичи поглед. Всяка година провеждаме също така специален маратон. Тоест всеки април лагер „Барнео” е своеобразен център на науката и туризма в Арктика."
 
 
Най-активни и любопитни са японците, американците, германците и, разбира се, руснаците. Те са чести гости на „Барнео”. В последно време голям интерес към Северния полюс и руската станция започнаха да проявяват и китайците. Всеки, който поне веднъж е посетил руската станция в Арктика, задължително се награждава със специален сертификат, който потвърждава стигането до Северния полюс и усвояването му.
 
 
Източник: http://bulgarian.ruvr.ru

Публикувано от geolub

Сподели

Снимка на деня

Над магистрала "Струма" в района на Бобошевската котловина

ггф