EKA удължава мисията на Rosetta до септември 2016 година

Апаратът изучава ядрото и обкръжаващата среда на кометата, която се приближава към Слънцето, следвайки 6,5-годишната си орбита. След щателни проучвания, на 12 ноември Rosetta изпрати на повърхността на кометата спускаемия модул Philae, който премина в състояние на хибернация 57 часа след кацането си. Наскоро Philae се събуди и се свърза с Rosetta. 
 
 
Първоначално експедицията на Rosetta беше финансирана до края на декември 2015 г, но сега ЕКА даде официалното си одобрение за продължаване с девет месеца. По времето, когато този допълнителен период приключва кометата ще започне отново да се отдалечава от Слънцето и сондата няма да разполага с достатъчно соларна енергия, за да функционира ефективно.
 
 
“Това е страхотна новина за науката”, казва Мат Тейлър от ЕКА. “Ще бъдем в състояние да наблюдаваме намаляването на активността на кометата докато се отдалечава от Слънцето и ще имаме възможност да се доближим до кометата, за да продължим да събираме ценна информация. Сравнявайки данните “преди и след”, ще разберем по-добре развитието на кометите в рамките на жизнения им цикъл”. Кометата 67Р/Чурюмов-Герасименко, наричана на галено Чури, ще се приближи максимално до Слънцето на 13 август. 
 
 
Изследователите се надяват, че разполагайки с допълнително време, ще могат да открият местоположението на спускаемия модул Philae. Te обмислят и извършването на по-рискови маневри, сред които полет покрай тъмната страна на кометата, където може да се наблюдават взаимодействията на плазма, прах и газ и да се съберат проби по-близо до ядрото.
 
 
Източник: ИА Фокус

Публикувано от dimitar.zhelev

Сподели

Снимка на деня

Бенедиктинският манастир Санта Мария де Монсерат е един от най- големите културни и духовни центрове на Испания

ггф