ЕКА планира селище на Луната

ЕКА планира селище на Луната

Построяването на станция на Луната ще провокира мощна вълна от технологични иновации на Земята“, смята Вьорнер. По думите му невидимата част на спътника би могла да предостави най-подходящите условия за наблюдения с телескоп. “В началото строителните материали и храната ще са приоритет. По-късно ще бъде възможно да се произвежда вода от водород, а в оранжерии ще се отглеждат растения. Изследователите ще оставят за по-няколко месеца. Ще се осигури постоянен транспорт между Луната и Земята в случай на спешни медицински случаи”. 
 
 
Стойността на подобен проект може да се окаже по-сериозно препятствие от суровите космически условия. Орбиталната станция струва над 75 милиарда долара, а стойността на селище на Луната би била още по-голяма. Проф. Вьорнер обаче е уверен, че държавите ще се обединят в името на тази цел. Дармщатският технически университет в Германия вече работи върху технология за изграждане на жилища на повърхността на естествения ни сателит. “Все още има много неща за Луната, които не знаем. Там има ресурси, които може да се окажат ценни, като газа хелий 3, който не съществува на Земята”, изтъква проф. Вьорнер. Хелий 3 се смята за един от енергийните източници на бъдещето. Той играе важна роля при ядреното топене. 
 
 
През 2013 г. Европейската космическа агенция (ЕКА) доказа, че 3D принтирането с използване на лунен материал е осъществима концепция. Изследователи измериха нивото на защита срещу космическа радиация, което триизмерно отпечатан модул би могъл да осигури. Същевременно едно от най-известните архитектурни бюра в света, това на англичанина Норман Фостър, разработи проект за триизмерно принтирана лунна база. За място на изграждането е избран кратерът Шакълтън до южния полюс на Луната. Слънцето осветява лунните полюси под малък ъгъл, в резултат на което около кратера Шакълтън почти винаги има светлина, за разлика от регионите, намиращи се във вечна сянка. Разполагането на базата на това място ще осигури изобилие от слънчева енергия и в същото време ще се избегнат областите с екстремно високи или екстремно ниски температури. 

Източник: ИА Фокус

Публикувано от dimitar.zhelev

Сподели

Снимка на деня

Плажът и залива Магенс на о-в Сейнт Томас са сред най-красивите в света, според класация на NG, Американски Виржински острови

ггф