Единственото селище с Ъ в България

Село Ъглен, Ловешко

Единственото селище с Ъ в България

Ъглен се намира на голям речен завой (меандър) на р. Вит в Централната Дунавска равнина. Самата река е географската граница между Западната Дунавска равнина и Централната. Селото е на десния бряг, т.е. е в централната част на равнината. Името идва от географското му местоположение. Населението на селото е около 800 души.

Край селото протича р. Вит, над която се образува красив скален мост. Мястото не е особено популярно, освен сред местните хора, но ако попаднете в селото, задължително питайте местните хора и го вижте. 

Река Вит е известна в античността с името Угис. Води началото си при град Тетевен, край квартала "Полатен", от сливането на Бели Вит (десен приток) и Черни Вит (ляв приток). Протича около 152 km през Предбалкана и Дунавската равнина. Влива се отдясно на Дунав при 609-я km в близост до с. Долни Вит. Денивелацията на реката е от 367 m при сливането на началните притоци до 22 m при вливането в Дунав. 

Река Вит в средното си течение понякога рязко намалява нивото на водите си, а през някои години през лятото може да ги загуби напълно. Това се дължи на карстовия терен, през който водата се оттича в подземни канали и води. Доказано е, че водите в района на Боаза се оттичат по естествена подземна система от канали и извират в околностите на с. Златна панега с името на извор Глава панега.

В центъра на селото са се запазили стари автентични къщи от XIX и XX век, а селската черква и камбаната й са изключително интересни обекти, които трябва да се посетят, ако попаднете в единственото село, започващо с буквата Ъ в България. 

Текст и снимки: Димитър Желев

Публикувано от Анонимен (непроверено)

1 Коментара - Единственото селище с Ъ в България

Самуил Милев (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Селото е интересно,но най-впечатляваща е природата около него.

Сподели

Снимка на деня

Изглед от Северозападна Рила

ггф