Дървото на пътешественика - легенди и действителност

Дърво на пътешественика
Ravanela madagascarensis, известна още като „дървото на пътешественика“ и „палмата на пътешественика“, е палмоподобно растение от семейство стрелициеви (Strelitziaceae) и единствен представител на род Ravanela. Близкородствени родове са: южноафриканският род Strelitzia и южноамеририканският род Phenakospermum. Някои по-стари класифиации причисляват дървото към семейство  бананови (Musaceae). Понастоящем са идентифицирани 4 подвида.
 
 
Научното име произхожда от думата „ravinala“, с която малгашите (народът на Мадагаскар) наричат горските листа. 
 
Семената на палмата
 
Огромните листа наподобяват тези на банан, разположени на дълги дръжки те са симетрично групирани и придават специфичен облик на короната във формата на ветрило. Листата постепенно отмират и разкриват твърдо, сиво стъбло. Често силните ветрове накъсват цялостта им и им придават подобен на пера вид. Короната се състои от 30 – 35 листа, при появата на младо листо едно старо изсъхва и така  броят на листата се запазва. Цветът на листните дръжки се изменя от оранжев в основата, през жълт в средата до зелен в наи-горната част. В основата на всяко листо е формиран своеобразен резервоар, в който се събира дъждовна вода.
 
Цветовете на палмата
 
Съществуват много легенди за пътешественици, които утоляват жаждата си с водата, събрана в основата на листната дръжка. Трябва да се има предвид, че водата е застояла и мътна и не трябва да се пие без да е пречистена. От тук произлиза и известното наименование „дърво на пътешественика“. Друга легенда разказва, че тъй като короната расте в права линия тя наподобява стрелките на компас и може се използва, като естествен ориентир. Цветовете са бели и напомнят тези на близкородствената Стрелиция въпреки, че се смятат за не до там атрактивни заради зеленият околоцветник. След като прецъфти се появяват кафеникави плодове, които разкриват ярко сини семена.
 
Стъблото на палмата
 
Известно е, че черно-белите гривести лемури се хранят с нектар от цветовете на това необикновенно растение, с което спомагат за опршването. С времето цветовете на растението и муцуните на лемурите са претърпели еволюционни изменения, който да улеснят симбиозата между двата вида.
 
 
Ако сте собственик на къща с двор в тропичните и субтропичните ширини може да засадите във градината си това атрактивно растение, но трябва да имате предвид някои условия. „Дървото на пътешественика“ предпочита слънчеви места, но е добре докато е младо да го предпазвате от силното обедно слънце. Подхранването с изкуствени торове влияе добре върху развитието му, особено азотните, които ускоряват растежа и придават по-наситен цвят на листата. Поливайте умерено. На височина достига до 7 – 10 m.
 
Автор: Ясен Иванов

Публикувано от dimitar.zhelev

1 Коментара - Дървото на пътешественика - легенди и действителност

Таня Петрова (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Много интересно дърво, не знаех, че така се казва. Благодаря за информацията!

Сподели

Снимка на деня

Изглед към град Чефалу, Сицилия

ггф