Добре дошли в Музея на мишките!

Добре дошли в Музея на мишките!

Музеят на мишките възниква в памет на произхода на името на града. Няколко са версиите за произхода му, но за основна е приета една стара легенда, коментира директорката на музея Любов Гречухина:
 
 
"Много отдавна на мястото на град Мишкин е имало гора. Тук са обичали да ходят на лов богатите хора. Например тук княз Фьодор Мстиславски излязъл на лов за мечки. Но не убил нито една, седнал да си отпочине и заспал. По лицето му преминала мишка. Той скочил, изпълнен с пренебрежение към това същество, и в краката си видял отровна змия. Той убил змията, спасил живота си и заповядал да се построи тук малка кула с часовник в чест на своето чудо спасение. Куличката била построена, мястото започнало да се пълни с хора и да се нарича Мишкин."
 
 
Днес Мишкин е един от множеството малки курорти в Русия с население не повече от шест хиляди души, а всяко лято тук пристигат до 170 хиляди туристи. И всичко това е заради Музея на мишките.
 
 
 
Гербът на града. Снимка: Уикипедия
 
Музеят има напълно сериозна информационна мрежа. Например в раздела „Мишката – героят на науката” ще ви разкажат за приноса на лабораторнтаа мишка в областта естественонаучното опознаване на света. Има и малка зоологическа градина, създадена с участието на Московската зоологическа градина. В нея има полски мишки, летящи мишки и други мишки и дори плъхове. А експозицията в хамбара, в същността си, е илюстрация на старинния руски бит: каменни ръчни мелници, дървени хурки. Само че около тях са поставени кукли не на хора, а на мишки с носии. Тук не без чувство за хумор са възпроизведени детайли от руския селски живот с неговите радости и несгоди.
 
 
Изглежда, че единствената забележителност в Мишкин, която съперничи с Музея на мишките, е Музеят на валенките. Тях тук произвеждат от повече от един век, затова валенката в града дори има паметник. Директорката на туристическия център в Мишкин Светлана Чистякова обаче смята, че известността на града не са донесли музеите:
 
 
"Градът са прочули не валенките, не мишките, а хората, които са влюбени в своя град, които го пазят и съхраняват историята му. И аз смятам, че тъкмо нашата добрина и нашата човечност привличат туристите."
 
 
 
Източник: Гласът на Русия

Публикувано от geolub

Сподели

Снимка на деня

Остров Свети Стефан, Черна гора

ггф