Днес около час след залез Слънце ще могат да се наблюдават Юпитер, Венера и Луната в близост една до друга

„Те ще бъдат наблюдавани на видима близост от няколко градуса една до друга, като светли небесни тела. Това ще привлича погледа на всеки, който е под открито небе привечер в полумра”, заяви Маркишки. Според него сравнително малък е броят на хората, които знаят, че ярките планети от Меркурий до Сатурн са видими с невъоръжено око.

„Тези т.нар. съединения между планети и Луната са удобни и всеки човек, който е любопитен може да излезе, да ги погледне и да разбере коя планета коя е, без да има нужда да му обяснява по-добре запознат човек. Например най-ярката планета е Венера и не е нужно човек да бъде специалист, за да се досети, че това всъщност е тя. В този смисъл тези съединения могат да бъдат използвани и с учебна цел”, подчерта Маркишки. Той уточни, че явлението ще може да се наблюдава с невъоръжено око. „Разбира се, който има бинокъл, може да погледне, тъй като в момента Венера изглежда като сърп.

Гледана с просто око, тя е много ярък звездоподобен обект, но ако я наблюдаваме с бинокъл, тя изглежда наполовина и е осветена. Това е интересен факт за тези, които не знаят това”, посочи физикът. Той отбеляза, че малко хора знаят, че Венера и Меркурий като две вътрешни планети се наблюдават във фази, както Луната. „Венера в момента е такава фаза – 41 % от дискът й е осветен”, допълни той.

ИА Фокус

Публикувано от geolub

1 Коментара - Днес около час след залез Слънце ще могат да се наблюдават Юпитер, Венера и Луната в близост една до друга

Силвия (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Наблюдавах това красиво явление в събота на 20 юни 2015 г. около 22.00 ч.

Сподели

Снимка на деня

Утринен поглед към Рокамадур, Окситания, Франция

ггф