Дизела успя! Нов извънземен рекорд по маршрута Ком-Емине!

Новият рекорд за скоростно преминаване на маршрута Ком-Емине е 4 дни 13 ч. 5 мин. 30 секунди. Подобрението е феноменално спрямо предишния рекорд, който бе отбелязан преди броени дни от Божидар Антонов (на 11 август 2015 г.) и бе от 5 дни 10 часа и 10 минути.

На х. "Партизанска песен"

По време на почивка

На гара Кръстец

Поздравления за героичния и атлетичния планинарски подвиг на Кирил Николов, който доказа, че има различни възприятия и възможности по отношение на времето, пространството и човешките възможности!

Ком - Емине 2015

Легендарният маршрут, който миналата година предизвика най-добрия ни планински бегач и ориентировач – Кирил Николов-Дизела, тази година бе преминат от него за рекордното време от 4 дни, 13 часа и 05 минути. След първия неуспешен опит през 2014г., сега Кирил се справи повече от блестящо. Стартът бе даден в 04:20 в Понеделник сутринта на 24.08. и 600км по-късно, в Събота, на 28.08.2015г. той достигна н. Емине. Основните почивки за сън бяха на х. Кашана, х.Тъжа и х. Чумерна, а последните 24 часа, Кирил спираше само за кратко на подкрепителни пунктове по трасето. Заедно с него се движеше и снимачен екип от оператори и фотографи, които запечатаха моментите от историческото бягането. Кадрите се планира да бъдат превърнати във филм, който да продължи историята от миналогодишната лента – “Kom-Emine: Reach your Limits”. 
 
 
Важна подкрепа за постижението на Кирил оказаха пейсърите, които на различните етапи от трасето бягаха с него. Атанас Кателиев, Цветомир Младенов, Венцислав Трифонов бяха основните трима пейсъри, а още седем  момчета идваха на различни места по трасето. 
 
 
 
 
На н. Емине Дизела бе посрещнат от много фенове, бегачи, ориентировачи и приятели. След като рекордът бе официално записан, Кирил бе подложен на допинг тест от Комисията по допинг контрол.
 
 
След финала на бягането, Кирил Николов сподели: „Първо искам да благодаря на екипа, защото без тях нямаше да мога да постигна това време. Също така искам да благодаря на спонсорите за подкрепата. Този път нещата се случиха по начина, по който ги бяхме планували миналата година и всичко мина успешно.“
 
 
Организаторът на събитието Димитров Димитров каза: „Кирил направи изключително бягане, но също така и много честно такова. Трасето беше преминато с максималното възможно спазване на настоящия маршрут от Ком до Емине, а спането беше организирано на хижи. Кирил бягаше винаги със собствената си раница и беше подкрепян най-често от един пейсър. Той не употреби никакви енергийни храни и напитки и разчиташе на конвенционална храна.Темпото му беше наистина на ръба на възможностите, като за времето на опита, той спа само 16 часа и 35 минути. Надяваме се с това предизвикателство да сме поставили стандарт за следващи опити за рекорд по трасето и да сме развълнували любителите на планините в България. Все пак аз не вярвам, че такъв рекорд ще се случи в близко бъдеще.“
 
 

За Кирил Николов - Дизела

Националният състезател по ориентиране и планинско бягане, Кирил Николов – Дизела, е роден през 1982 г. В момента той е най-добрият ориентировач и планински бегач на България. Изключителните му постижения включват:
Европейски вицешампион по ориентиране за 2012г.
6-то място на Световно първенство по ориентиране 2012 г.
1-ви места в най-големите щафети по ориентиране в света  - Юкола и 10 Мила – с финландския му отбор “КалеванРасти” през 2010 и 2012 г.
Четири пъти 1-во място в екстремното комплексно състезание XCo Adventure Cup – през 2010, 2011, 2012 и 2013.
2-ро място на скоростното изкачване на Айфеловата кула, 2015г. 
2-ро място на Olympus Marathon, 2015г.
 
 
 
 
Екипът на Българския географски портал - Географ БГ пожелава здраве и нови успехи на Кирил Николов!
 
 

Публикувано от dimitar.zhelev

6 Коментара - Дизела успя! Нов извънземен рекорд по маршрута Ком-Емине!

St (непроверено) February 08, 2017

Отговори
"Човекът е човек,когато е на път":)

Поли Дякова (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Поздравления! Още е дно доказателство за силата на българския дух! Здраве и Успех!

ВелиНа (непроверено) February 08, 2017

Отговори
ако е възможно следващият си опит да направи Емине-Ком, за дз издигне Енергията на България по нейния "гръбнак" :)

Георги Иванов (непроверено) February 08, 2017

Отговори
"Заедно с него се движеше и снимачен екип от оператори и фотографи, които запечатаха моментите от историческото бягане" А ЕКИПЪТ ЩЕ ВЛЕЗЕ ЛИ В РЕКОРДА, СЛЕД КАТО Е БЯГАЛ ДО НЕГО С КАМЕРИ В РЪЦЕ?

Георги (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Поздрав и поклонение към този изумителен атлет! Гордея се, че има такива българи!

Сашо 222 (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Това е невероятно изпитание на човешката физика и психика и този рекорд е наистина извънземен!

Сподели

Снимка на деня

Плитвичките езера в Хърватия