Димо Падалски - за победите, знанията и любопитството

Г-н Падалски с ученици от випуск 2013 на НПМГ
Geograf.bg: Много ли е една минута?
 
Димо Падалски: Зависи за какво. Ако е за да помогнеш на приятел, за да отговориш на въпрос, решаващ изхода на състезание или на въпрос на ученик, тя е напълно достатъчна. Помага ми това, че имам бързи реакции и съумявам да отговарям на важни въпроси за части от секундата. Понякога една минута е малко, когато си безпомощен и не можеш да помогнеш в критична ситуация.
 
 
Geograf.bg: Какво Ви накара да изберете географията за свой професионален път?
 
Димо Падалски: Географията ми беше един от любимите предмети в училище - харесвал съм много както природната, така и икономическата география. По-големият ми брат демонстрираше това, че знам столиците на държавите по света, на своите приятели. Обичам географията, обичам работата си и е чудесно хобито да стане твоя професия.
 
 
Geograf.bg: Какво й липсва на географията в България?
 
Димо Падалски: Географията се нуждае от повече нови технологии, които да се използват повече в средното и висшето образование и от това там да работят най-добрите български географи. Трябва да има и повече състезания за най-добрите ученици и студенти географи.
 
 
Geograf.bg: Кое е любимото Ви място на света?
 
Димо Падалски: Трудно ми е да посоча само едно. Те са много - Австралия, Китай, Индия, Франция, Япония, Русия, Испания, Бразилия, Мексико, Куба, остров Таити. Всички те ме привличат със своята интересна природа, градове, история и хора.
 
 
Geograf.bg: С какво се промени географското образование в последните години?
 
Димо Падалски: Мисля, че се промени към по-добро. Стана по-актуално и по-научно, особено социално-икономическата география на света и такива нейни дялове като политическа география, география на населението и селищата, география на стопанските отрасли, география на страните. Това се дължи на широкото използване на компютри, чрез които се представят най-новите данни по увлекателен начин за учениците. За всичко това много важна е ролята на учителя в средните училища и преподавателите в университетите.
 
Димо Падалски с ученици от НПМГ
 
Geograf.bg: С какво Ви помагат в ежедневния живот обширните географски познания, които сте доказали многократно, че имате?
 
Димо Падалски: Помагат ми с това, че веднага мога да отговарям на въпроси за всичко, случващо се по света и у нас, зададени ми от колеги, ученици, приятели. Затова много се радвам, че получих от випуск 2013 г. наградата Мистър Гугъл.
 
 
Geograf.bg: Димо Падалски е име, превърнало се в нарицателно за любопитство и знания. Как бихте насърчили младите хора да бъдат любопитни към живота и науката?
 
Димо Падалски: Географията дава толкова различни знания за света около нас. Тя е единствената наука, която едновременно е и природна, и обществена, и дава икономически знания в средното училище. Превърнете я в свое хоби, четете и посетете много интересни обекти по света и в България.
 

Г-н Падалски се забавлява здраво със своите ученици : )
 
 
Geograf.bg: Каква е цената на 17-те победи в известното състезание “Минута е много”? От какво сте се лишавали в името на победите?
 
Димо Падалски: Цената на 17-те победи е много труд, изразен в часове, прекарани в четене. Лишавал съм се от по-приятно и спокойно прекарване на свободното време, в името на състезателния дух - да покажа най-доброто от себе си, като винаги го съчетавам с феърплея. Винаги съм се водил от думите на Хемингуей: „Спортът учи честно да печелиш, спортът учи достойно да губиш, спортът учи на живот.” 
 
Geograf.bg: Г-н Падалски, благодарим Ви за това интервю! 

Публикувано от geolub

4 Коментара - Димо Падалски - за победите, знанията и любопитството

Ученик (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Г-н Падалски е мой преподавател, много голям човек!!! Евала, господине!

Ирени Танева (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Възхищавам се на ума и трудолюбието ви!

Фен (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Падалски е голям!!!!

Ученик 2 (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Падалски - голям Учител! Един от любимите ми преподаватели, въпреки че географията не ми е любима. Хора като него са нужни на България.

Сподели

Снимка на деня

Старият град на маите Ушмал на п-в Юкатан - Пирамидата на магьосника

ггф