Día de los Muertos - Денят на мъртвите

ла Катрина

Día de los Muertos - Денят на мъртвите

Какво точно е Денят на мъртвите? Той е празник, който не е само един ден и се отбелязва в период, когато има и други традиции. Получава се сложно религиозно-окултно съчетание. Вярва се че на този ден душите на мъртвите се връщат на земята. Той е една по-различна гледна точка за мъртвите и ни помага ни да разберем културата на Мексико. От 2003 г. ЮНЕСКО го включва в списъка за световно нематериално културно наследство. В отбелязването на този особен ден са вплетени древните ритуали на ацтеки, маи, тотонаки, нахуа, пурепеча и др. Празникът почита неразривна връзка между живота и смъртта. Корените му са от преди испанците - могат да се проследят 3000 години назад. 

Тези племена са имали една по-различна гледна точка за смъртта и животът след нея. Не съществуват концепциите като ад и рай такива, каквито ние ги познаваме в европейската култура. За тях са съществували няколко небеса (рая/нива) в задгробния живот. Не е зависило от това дали си бил добър или лош къде отиваш, ами от това каква е била смъртта ти например. Децата са отивали в Чичиуакаучо, умрелите в битка в Омейокан, удавилите се в Тлалокан и др. Останалите отивали в Миктлан – там преминават през изпитания 4 дни или 4 години, като накрая поднасят дарове на Миктлантекутли (Господарят на мъртвите) и на жена му Миктекакиуатл, известна още като ла Катрина. 
 
 
 
 
Слагали са дарове в гробниците на мъртвите- неща, които са използвали през живота си + неща, които ще са му нужни по пътя към задгробния свят. Ритуалите свързани с деня на мъртвите са се осъществявали през деветия месец от календара на ацтеките, който съответства на нашия август. Празненствата реално са траели около два месеца, почвали са от предния. Имало е различни практики, като най-особеното е, че е имало и жертвоприношения. Имало е танци, също са правели олтари,както днес. Приготвяли са обилни ястия. 
 
 
 
 
 
 
 
Когато испанците пристигат на новия континент през XV в. те са ужасени от традициите на местните. В стремежа си да ги покръстят и да изкоренят тези традиции, преместват деня на мъртвите към началото на януари, когато се празнува денят на вси светии. 
 
 
 
 
 
 
 
В наши дни празненствата около Деня на мъртвите включват 28 октомври – почитане на умрелите по трагичен начин; 30 и 31 октомври – почитане на най-малките деца или некръстените; 1 ноември - Денят на Вси Светии; почитане на починалите деца; 2 ноември - Денят на мъртвите. Традицията включва декорирането на големи олтари с рози, слънчогледи, невен и други зветя; слушането на музика; споделянето на много храна; почистване и украсяване на гробовете. На много места се наблюдава регионална специфика на обичаите.
 
 
 
Вярва се, че когато хората се събират на гробищата, за да са заедно с душите на роднините си. Ароматът на цветята, музиката, светлините им помагат да се ориентират и да не се изгубят по пътя към земята. При ритуалите на гробищата се наблюдава смесица на католически и езически вярвания .
 
 
 
 
Има и друг начин да се посрещнат душите на мъртвите. Много хора нямат възможността да посетят гроба на техен починал близък, защото е много далеч или такъв няма. В тези случаи, а и по принцип, се правят олтари вкъщи. Приготвя се на 31 октомври, като даровете сложени върху него не трябва да се пипат, докато не дойде душата, т.е. Денят на мъртвите, защото мъртвият е гостът. Дойде ли храната и напитките трябва да се поделят между всички.
 
 
 
 
Денят на мъртвите намира отражение и в изкуството. Интересна е историята на ла Катрина, която започва през управлението на Бенито Хуаерес, Себастиян Лердо де Техада и Порфирио Диас. По това време са отправяни много критики към средната класа, към хора, които са се престрували на европейци, отричайки се от собствената си култура и етнос. Хосе Гуадалупе Посада е карикатурист и неговите карикатури са придружавали подобни критики по вестниците ,както и споменатите литографии по-горе. Образът на ла Катрина по-специално е доразвит по-късно и от други художници, вече е превърнат в символ и се среща на много места. Диего Ривера я прави по-елегантна - добавя дрехи, бижута. 
 
 
„Сън в един неделен следобед в Аламеда Сентрал“, Диего Ривера
 
 
Денят на мъртвите може да се отъждествие с дните на задушница в православните страни и Хелоуин в САЩ, както и с много други обичаи и ритуали по света.
 
 

По идея на Веляна Пацова

Снимки: Уикипедия

Публикувано от dimitar.zhelev

2 Коментара - Día de los Muertos - Денят на мъртвите

Татяна (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Подобни материали публикувайте с предупреждение, не всеки понася смъртта така весело и цевтно.

Нов (непроверено) March 28, 2018

Отговори
Много добра публикация!

Сподели

Снимка на деня

Остров Сао Жорж, Азорски острови