Дали чумата е дошла в Европа по Пътя на коприната?

Бактерията, причиняваща чума
Проф. Нилс Кристиан Стенсет от Университета в Осло казва: „Ако сме прави, ще трябва да пренапишем тази част от историята“. Изследването е публикувано в журнала Proceedings of the National Academy of Sciences. 
 
 
Черната смърт, която призхожда от Азия, идва в Европа през 1347 г. и причинява една от най-смъртоносните епидемии в историята на човечеството. Пред следващите 400 години продължават да избухват епидемии, убивайки милиони хора. Досега се смяташе, че черните плъхове са причината страшната болест да се установи в Европа, като вирусът се е пренасял от бълхи, които са били в контакт със заразени плъхове. 
 
 
Монголската песчанка (или монголски джербил, Meriones unguiculatus) е гризач от подсемейство Песчанки (Gerbillinae). Снимка: Уикипедия
 
 
Проф. Стенсет и колегите му обаче не смятат, че плъховете са виновни. Те са сравнили данни от 7711 епидемии в Европа, за да разберат при какви условия възникват. Изследователите са стигнали до извода, че определени климатични условия в Азия са били благоприятни за размножаването на друг носещ заразата гризач – песчанката, наричана още джербил. Това от своя страна е довело до епидемиите в Европа. „Доказахме, че няколко годни след наличието на добри условия за джербилите и бълхите в Азия заразата се е появявала в европейските пристанищни градове, а след това се е разпространявала на континента“, обяснява проф. Стенсет. Той допълва, че тъй като по онова време търговията между Азия и Европа е била интензивна, чумата най-вероятно е била пренасяна по Пътя на коприната. До този момент се смяташе, че виновници за епидемиите са били плъховете и климатичните промени в Европа, а сега причината за чумната зараза се пренася обратно в Азия, посочва Стенсет. 
 
 
Естествен ареал на монголската песчанка
 
 
Чумата е изчезнала от Европа след края на XIX в., но на други места все още се срещат случаи на болестта. Световната здравна организация посочва, че през 2013 г. са регистрирани 800 случая, като 126 са били с фатален край.
 
 
Източник: ИА Фокус

Публикувано от dimitar.zhelev

Сподели

Снимка на деня

Водопадът Виктория от страната на Зимбабве