Да се изкачим по стълбището към Рая!

Да се изкачим по стълбището към Рая!

Туристическата пътека започва своята история през 1942 г. като дървена стълба, поставена по скалите в южната част на долината Хайку. Целта на поставянето ѝ била да се подпомогне опъването на кабелите за антени от едната страна до другата страна на скалите над долината Хайку.

За да се осъществи постоянна комуникация между Уахиауа и морската навигационна радиостанция Хайку, на върха със звучното местно име Пюкеахиакахое е построена сграда, на височина 850 m. Антената на нея предавала нискочестотни радиосигнали, които можели да стигнат до подводниците на САЩ, намиращи се в Токийския залив и дори в Индия, на 10 600 km от Хавай.

Антената в наши дни. Снимка: ken tam

В средата на 50-те години дървените стълби са заменени с метални и са добавени рампи. Според някои източници броят на стъпалата е точно 3922. Радиостанцията и достъпът до пътеката са затворени за посещение от външни хора през 1987 г. Някои катерачи обаче игнорират знаците с надпис "Забранено преминаването" и се изкачват по спиращата дъха пътека. Благодарение на тях в последващите години исканията на местните и гостите на Хавай за отварянето на пътеката за всеобщо ползване се засилват.

Стълбите към Рая. Снимка: Art la Flamme

И така през 2003 г. стълбите най-после са поправени, за което градът отпуска сумата от 875 000 долара. В началото на 2012 г. обаче възникват юридически проблеми със земеползването, които и до ден днешен не са решени.

Създадената неправителствена организация “Приятели на Стълбите към Рая”, която работи активно с местните власти, си е поставила за цел да направи отворен достъпа за хората до пътеката, която се смята за уникален образователен и туристически ресурс. Ние силно се надяваме, че ще успеят да се преборят за каузата си, защото мястото и преживяването, което може да усети изкачващият се, със сигурност са неповторими, както можете да се уверите от снимките по-долу:

Снимка: Brock Roseberry

Гледката от пътеката. Снимка: Kevin McCarthy

Една от забранителните табели, които авантюристите пренебрегват. Снимка: davidd

Повече информация за стълбите и пътеката можете да намерите тук.

Официалната страница на “Приятели на Стълбите към Рая” можете да разгледате тук.

И тъй като ние не сме привърженици на прескачането на закона, поради което за съжаление не можем да ви покажем авторски снимки и видео от мястото, ви каним да се насладите на тези видеа на хора, прекрачили забраната, но изживели уникалното чувство да преминат през една от най-красивите пътеки в света.

Публикувано от geolub

Сподели

Снимка на деня

Остров Свети Стефан, Черна гора

ггф