Да откриеш географията в пощенските картички

От близо 2 години сред любимите ми занимания е получаването и изпращането на пощенски картички по целия свят. В последните дни на 2016 г. се регистрирах в платформата за изпращане и получаване на пощенски картички Postcrossing.  Получавам също от приятели и по повод състезания за писане на статии в Уикипедия. Вече наброяват над 300 пощенски картички от всички континенти. Добре де, почти всички, Антарктида все още ми липсва. През 2018 г. се навършват 150 години от рождението на акад. проф. д-р Анастас Иширков – основоположникът на географската наука в България и 100 години от основаването на Българското географско дружество, чиято заслуга е именно на него. В тази връзка реших да помоля всеки, който ще ми изпраща пощенска картичка да е свързана по някакъв начин с географията и мястото, където живее – географски карти, знамена, панорамни изгледи, реки, езера, планини, природни забележителности, традиционни облекла, местни хора, храни и напитки. Тук съм представил 49 от тях.

Пътешествието започва от Австралия. Едни от най-ценните картички в това начинание са изображения на географски карти. В случая ни дава добра представа за териториалното разположение на обекти, растителни и животински видове. От тук разбрах и за наличието на камили в Австралия. По-голямата част са едногърби, но се срещат и двугърби. Разбира се, всички са пренесени от Афганистан и провинциите на Британска Индия през XIX в. главно за транспорт.

Следващата картичка е от Хавайските острови – 50-ия щат на САЩ. Като тук е представена карта на „Старите Хаваи“ с островите от югоизточната група, наричана още подветрена.

Една от любимите ми картички е представящата малкият златен медал, който се дава от Руското географско дружество за научни трудове. Дружеството е създадено в Санкт Петербург на 18 август 1845 г. и е най-старата обществена организация в Русия. Този медал се дава в периода 1858-1930 г. и отново от 1998 г. През 1866 г. с него е удостоен големият географ, ботаник, икономист и пътешественик Пьотр Семьонов-Тяншански за заслугите му в отдел Физическа география на Руското географско дружество и за дългогодишните му полезен труд като председател на този отдел. Географа, зоолог, лекар и лингвист Венедикт Иванович Дъбовски и зоолога Виктор Александрович Годлевски получават златен медал през 1870 г. за съвместното им изследване на района на Култук и езерото Байкал. А през 1882 г. е удостоен Всеволод Иванович Роборовски за придружаването му на почетния член на Дружеството Николай Михайлович Пржевалски и прекрасните му етнографски рисунки от последната експедиция на Пржевалски, които са над 100 броя. Те съдържат традиционното облекло на различни народи, живеещи в Южна Монголия и Тибет. Сред тях има и такива, които преди това никога не са били рисувани от европейски художник.

Другата картичка, която ме удивява изключително много е от окръг Берхтесгаденер във федерална провинция Бавария, Германия. На картичката няма връх, долина, езеро или река, на които да не са посочени имената.

Карта със забележителности в Молдова – повод всеки да научи нещо ново за тези обекти. За мен това е моста над река Прут в Унген, на границата между Молдова и Румъния. Проектиран е от френския инженер Густав Айфел през 1877 г.

Република Южна Африка в 35 изображения. Изключително интересна, а понякога и полезна е и задната страна на картичките, където подателят пише информация за себе си, заниманията си и/или изображението върху лицевата страна. В случая става ясно, че има три грешни изображения – джембето, традиционните африкански маски и традиционното облекло, които са характерни за Западна Африка. Но въпреки това е интересна.

Следващата картичка представя фрагмент от стара карта на Санктпетербургската губерня от 1792 г.

На дължина от 2820 km (от Хамерфест в Норвегия до Одеска област в Украйна) са разположени 265 кубични каменни знаци с височина 2 m, които играят ролята на триангулачни точки. Това е Дъгата на Струве, която в периода 1816–1855 г. има за цел да определи формата и размерите на Земята от екип на руския астроном от немски произход Василий Струве.

Тази картичка дава сравнително добра представа за географията на щата Сабах в Малайзия. Той е разположен в североизточния край на остров Борнео. Заема площ от над 73 900 km2 и в него живеят близо 4 млн. д., което го прави третият по население щат в страната.

Коста Васка в Баската автономна област, на югоизточния бряг на Бискайския залив.

Отново се пренасяме в Малайзия, за да видим всички щати в страната и техните знамена.

Сред най-интересните пощенски картички са тези с нетрадиционна форма или т.нар. изрязани картички. Такъв пример е тази на най-голямото езеро в Централна Европа Балатон. Заема площ от близо 600 km2 и често е наричано Унгарското море.

Континенталната част на Югоизточна Азия (полуостров Индокитай) винаги е будила интерес у мен. Виетнам, Лаос и Камбоджа и техните главни градове на едно място.

Размяната на пощенски картички може да те срещне с изключително интересни хора и такива, които нямат общо с България, но учат български. Тази картичка е от Полша, може да се разглежда с часове и все нещо ново да се види.

В някои части на света правят пощенски картички и на астрономически явления, каквото е пълното слънчево затъмнение от 9 март 2016 г., видяно от територията на Индонезия.

Една доста подробна географска карта на Естония отпечатана на пощенска картичка.

Град Високе Татри в Словакия на фона на планинската верига със същото име. Географията, историята и етнографията са събрани в едно изображение.

Перу и традиционното облекло в различните части на страната.

Пощенските картички с храни и напитки са друга приятна част. Както става ясно от тази – 500 ml бира се равняват на 32 g масло, 284 g картофи, 105 g хляб, 385 g мляко или 470 g ябълки. Но все пак нека не забравяме, че няма нищо по-полезно от разнообразното хранене.

Тази картичка получих от участието ми в „Месец на Азия“ в Уикипедия. Беше ми изпратена от Уикимедия Индия и представя традиционното ястие Тандай, характерно за Северна Индия. Често се свързва с фестивала Холи.

Нека да се върнем отново на бирата и по-специално белгийската бира. От написаното отзад става ясно, че в Белгия има около 190 пивоварни, които произвеждат над 1200 вида бира.

Тук може да научим за няколко от най-добрите образци на дървената архитектура в Украйна.

Зимна картина от чилийската столица Сантяго на фона на Андите. Градът е основан на 12 февруари 1541 г. от испанския конкистадор Педро де Валдивия. Днес населението му възлиза на над 6 млн. д., което го прави един от най-големите градове в Южна Америка.

Свещената река Ганг при Варанаси – духовната столица на Индия.

Кралската обсерватория в Гринуич или мястото, където Земята се разделя на Източно и Западно полукълбо.

Преди време бях чул едно добро обяснение за Сингапур – „Сингапур днес е като Европа след 50 години“ и тази картичка потвърждава напредъка на тази малка по площ страна.

Централната железопътна гара на Франкфурт в Германия. Открита е на 18 август 1888 г. Всеки ден от тук минават 290 регионални влака и 342 влака за страната и чужбина. Пътникопотокът възлиза на над 450 000 души дневно.

След Полско-Руската война от 1830–1831 г. се обособява място за поклонничество на католиците с поставянето на кръстове, разпятия и статуи на Дева Мария на малък хълм в Литва. Така днес на Хълма на кръстовете има над 100 000 кръста.

Селището Тинегрин в Мароко е разположено в подножието на Атласките планини. Тази картичка дава добра престава за ландшафта на това място.

Търговският център Чорсу в Шахрисабз в Узбекистан. Построен е през XVI в.

Тази теснопътна железопътна линия на остров Тасмания е открита през 1897 г., а през 1963 г. е закрита. Но след няколко десетилетия е реставрирана и през 2002 г. е пусната отново в експлоатация. Днес тя е страхотна туристическа забележителност. Още един пример за ефективно използване на железопътния транспорт, за разлика на някои държави, в които се прави всичко възможно, за да бъде елиминиран.

Митичното северноамериканско животно рогат заек (Jackalope), което обитава пустинята. То е кръстоска между заек и антилопа, а през нощта издава звуци, които наподобяват човешки глас.

Остров Борнео, познат и като Калимантан, е третият по големина остров в света. Заема площ от над 740 000 km2. Тук се срещат множество ендемични животински и растителни видове. Срещат се борнейски орангутан (Pongo pygmaeus), борнейски носорог (Dicerorhinus sumatrensis harrissoni), борнейски леопард (Neofelis diardi borneensis), борнейски слон (Elephas maximus borneensis) и др.

В Postcrossing има и много деца, разбира се наглеждани от родителите си, които изпращат и получават пощенски картички. Такава е и тази картичка от Чехия представяше традиционно празнуване на 6 декември – Св. Николай.

Образованието е изключително важно за всяка част на света. За това подобни картички на училище с ученици в Бангладеш са ми сред любимите.

Традиционна песен на западнославянската етническа група кашуби, която населява Поморското войводство в северната част на Полша. Текстът е на кашубски език.

Етническата група на калашите се състои от едва 4000 души в планинските райони на Хиндукуш, на границата между Афганистан и Пакистан. Наричани са неверници, а страната им Кафиристан, заради това, че до XIX в. не приемат исляма. Но и днес продължават да почитат предимно индо-арийски култове.

Дани е етническа група в западната част на остров Нова Гвинея, провинция Ириан Джая, Индонезия. Наброяват около 25 000 души.

Карените (червени хора) са етническа група в Тайланд и Мианмар. Наброяват около 200 000 души.

25 лица или 25 различни етнически групи от Лаос.

Населяващи Австралия от преди повече от 40 000 години, аборигените са сред най-старите живи култури на нашата планета. Наброяват около 650 000 души.

Най-популярният спорт в Индия е крикет. Националният отбор по крикет на Индия печели световните първенства през 1983 и 2011 г. Тази картичка е запечатала радостта от победата през 2011 г.

Разположен на брега на Тихия океан Петропавловск Камчатски е част от Камчатския край в Далекоизточния федерален окръг на Русия. Разположен е на над 11 000 km източно от столицата Москва. В близост до града се намират действащите вулкани Авачинска сопка и Корякска сопка.

Основаният през XVII в. манастир Хор Вирап в Армения на фона на издигащия се на височина 5165 m вр. Арарат.

Националният парк Уджунг Кулон е разположен в най-западната част на остров Ява, на територията на Индонезия. Заема площ от около 500 km2. В него се опазват множество растителни и животински видове. Сред тях са явански носорог (Rhinoceros sondaicus), сребрист гибон (Hylobates moloch), явански черен лангур (Trachypithecus auratus), явански леопард (Panthera pardus melas), малък канчил (Tragulus javanicus), тиморски елен (Rusa timorensis), гладкокосместа видра (Lutrogale perspicillata) и др.

Езерото Байкал – най-големият резервоар на прясна вода на нашата планета. От 1996 г. е част и от Списъка на природното и културно наследство на ЮНЕСКО.

Около 30% от площите с корков дъб (Quercus suber) се намират в Португалия. Те заемат над 20 000 km2 площ. Производството на корк възлиза на около 310 000 t годишно, което е половината от световното производство. Най-висококачественият корк се получава от дъбовете в централната и южната част на страната.

Природният парк Ленски стълбове е разположен по поречието на река Лена в Република Саха, Русия, на около 200 km от Якутск. Причина за опазването на това място са геоложките образования (стълбове) по брега на реката, които достигат височина 150–300 m, както и изключителни находки от неолита – оръдия на труда, останки от мамути, бизони и вълнести носорози, и се опазват множество животински видове.

Пътешествието ни приключва с няколко изгледа от Тринидад и Тобаго.

С големи благодарности на всички податели!

Автор: Спасимир Пилев

Публикувано от dimitar.zhelev

Сподели

Снимка на деня

Бохинското езеро в Словения

ггф