Четири сателита ще изследват магнитното поле на Земята

Магнитно поле
Сателитите са проектирани да проучат феномена, при който силовите линии на магнитното поле на планетата се деформират и преплитат. Тези явления са съпроводени от отделяне на огромно количество енергия и понякога са определяни като “взривове в Космоса”. 
 
 
В Слънцето взривовете от енергия могат да причинят слънчеви бури, които изпращат потоци от частици, потенциално опасни за сателитите. Когато се развият в близост до Земята, деформациите на магнитните полета са в състояние да изпратят частици към земната атмосфера, които са опасни за астронавтите. В същото време те са причина и за приказно красивото Северно сияние в близост до северния и южния полюс. 
 
 
NASA посочва, че струващите 1.1 милиарда долара сателити ще събират информация 100 пъти по-бързо от предишни мисии, изследващи магнитните деформации. Четирите спътника ще летят, образувайки фигура с формата на диамант, което ще им даде възможност да изучават магнитното явление в три измерения. За да достигнат планираната орбита, апаратите могат да бъдат изстреляни през който и да е ден от годината, но само по време на 30-минутен прозорец през нощта. Приблизително 15 минути след изстрелването сателитите ще започнат да се отделят един от друг през 5-минутни интервали и ще се включат в орбитални траектории, които ги позиционират в пирамидална формация. Това изисква отделянето на сателитите от ракетата да се извърши изключително прецизно. 
 
 
Източник: ИА Фокус

Публикувано от dimitar.zhelev

Сподели

Снимка на деня

Необикновена шахта в Бремен, през процепа на която могат да се пускат монети (дарение). Ако монетата е достатъчно голяма, започва да пее петел, ако ли не – магаре