Черноморец на референдум за смяна на името на града

Идеята е градът да възвърне старото си име - Свети Никола.

В Черноморец има създаден Инициативен комитет, има започната подписка. В интерес на истината обаче се създаде едно напрежение между жителите на град Черноморец. Една част от жителите искат да бъде сменено името, но друга не искат. За това имаше сесия на Общинския съвет и се взе решение с 11 гласа „за” двама – „въздържал се” и двама - „против” за провеждането на референдум в Черноморец относно връщането на името”, каза Добрев.

Черноморец е един от най-младите градове в област Бургас. Бившето село бе обявено за град с решение на Министерски съвет през 2009 година. Според исторически данни селището възниква през 1728 година, като според предание най-напред то се намирало на 3-4 км югозападно от сегашното му местоположение. Името Свети Никола е пряко свързано с историята на курорта, тъй като до 1951 година то се е казвало така. В момента в града една от основните забележителности е църквата „Свети Никола”, а жителите на града честват Свети Николай Чудотворец за свой закрилник. Референдумът ще се проведе на 15 юни.

Източник: http://www.focus-news.net/

Публикувано от geolub

1 Коментара - Черноморец на референдум за смяна на името на града

Radoslav (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Нямах представа, че има такава идея за промяна на това красиво име - Черноморец.Но най-добре е хората сами да си решат, защото и традицията е важно нещо. Иначе Черноморец е страхотно място за почивка.Младежките ми лета там се помнят с години.

Сподели

Снимка на деня

Остров Свети Стефан, Черна гора

ггф