"Часът на Земята" 2022 г.

"Часът на Земята" 2022 г.

Днес, на 26 март, се отбелязва символичният „Час на Земята“. Това е едно от най-големите според мащабите си мероприятия, което е свързано с опазването на околната среда. Става въпрос за известната традиция през последните години, в която милиони души изключват електричеството си в рамките на един астрономически час. По този начин се насочва вниманието на хората към екологичното равновесие на планетата ни, а основната идея на проекта е апелът към това да се подхожда отговорно към опазването на средата ни на живот. В днешни дни кампанията за това събитие се организира от WWF (Световния фонд за опазване на дивата природа). 

Известната опера в Сидни

Идеята за тази кампания се заражда в началото на този век, но за пръв път тя е реализирана през 2007 г. в град Сидни, Австралия. Тогава цели 2,2 млн. души от града се ангажират с това да изключат своето електрическо осветление за един час. Така се заражда традицията в последната събота на март да се провежда това събитие, което впоследствие става известно като „Часът на Земята“. Още през следващата година участниците в това мероприятие стават над 50 милиона, като явлението започва да се разпростира и над другите континенти. 

Париж 2015, снимка: The Atlantic
​​​​

В следващите години събитието се разраства, като това се дължи на множеството организирани активности, свързани с природоопазването и климатичните промени. Някои от най-известните сгради в света също заемат място в програмата ежегодно, като "участието" им се изразява в притъмняване или изключване на осветлението.  

Манхатън

В България също се провежда „Часът на Земята“, като за организацията тук са отговорни хората от WWF България. Повече може да прочетете тук. У нас събитието ще започне традиционно в 20:30 часа.

Църквата "Св. Василий Блажени" в Москва

Тази пролет това мероприятие ще се проведе отново за 16 поредна година. За съжаление, последните две години организацията в голяма степен е възпрепятствана от мерките покрай коронавируса, но въпреки това се очаква милиони хора отново да вземат активно участие в реализирането му. Предимствата на такъв тип събития е факта, че не коства никакви разходи за сметка на участниците, необходимо е единствено желание!

Публикувано от boyan.petrov

Сподели

Снимка на деня

Храмът "Св. Троица" в Свищов

ггф