Цепина - българската крепост на деспот Слав

Там, сред прохладата на Западните Родопи има много места, свързани с историята ни. Едно от тях е крепостта Цепина. Като ученик няколко пъти попадах в този район, но от тогава до сега промените са станали видими, а върхът и крепостта - достъпни. Загубила се е романтиката на подаващите се само на места руини и след работата на археолозите вече се придобива добра представа за тази българска твърдина от Средновековието. Но тук са разкрити и останки от още по-старо поселение - от тракийско време, което е съществувало според археолозите през римската и късноантичната епоха.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Поредната практика със студенти от магистърската програма Физическа география и ландшафтна екология” на катедра ЛОПС в ГГФ ни доведе до района на с. Дорково, където посетихме придобилия вече известност палеонтоложки плиоценски парк. След това реших, че трябва да си припомня спомените от детството и да ги сравня с това, което днес представлява крепостта Цепина, издигаща са на един красив родопски връх със същото име (висок 1136 m). 
 
 
Родопите покоряват с необятното пространство, с усещането за простори и вълнисти хоризонти във всички посоки. Заставаме на конусообразния връх, издигащ се над околността, от който се откриват неповторимите родопски пейзажи с багрите на съответния сезон. Под краката ни са геологията и историята на върха. Руините са възстановени до някаква степен по поредния проект и позволяват спокойно да се разходиш край защитните стени и останките от различните постройки. Човек може да придобие представа за размерите и същността на крепостта, а от информационните табели - и за историята на този интересен в географско и историческо отношение обект. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Цар Калоян поверява Родопите на своя племенник Алексей Слав, който след смъртта на царя става самостоятелен владетел с център на владенията именно крепостта Цепина, а по-късно премества управлението на владенията си в Мелник.
 
 
По онова време тази част от Родопите е наречена Славееви гори. Следва дълга и превратна история, свързана с преминаването на крепостта в едни или други ръце, за да достигне до нас като интересен исторически и археологически обект.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Сградата на хижата и музейната сбирка
 
 
В подножието на върха е изградена хижа и има добре подредена музейна сбирка, от която може да се научи още много за Цепина, за историята, природата и хората от този красив родопски край.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Черквата в с. Дорково
 
Плиоценският музей в Дорково
 
 
 
 
Ако сте на почивка в района на Велинград, Батак, Пещера няма да съжалявате, ако посетите крепостта, която е само на 6 km от с. Дорково и до нея има изграден нормален асфалтов път. А на отиване или връщане може да научите и за историята на природата в района, като посетите Плиоценския парк край селото, представляващ един от най-интересните палеонтологични музеи у нас. За него може да научите повече от публикация в сайта – ТУК. 
 
 
проф. Румен Пенин
 

Публикувано от dimitar.zhelev

2 Коментара - Цепина - българската крепост на деспот Слав

Деян Талев (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Чудесно място е тази крепост и въобще си струва да се посети. Преди две години бяхме със семейството и съм много доволен. Палеонтоложкият музей впечатли децата, а хората са невероятно гостоприемни. Родопите са любимото ми място за почивка. Благодаря за красивите снимки и информацията и се замислих пак да отида при възможност.

Селим (непроверено) March 28, 2018

Отговори
Защо не сте снимали и джамията професоре?

Сподели

Снимка на деня

Поглед към най-високият връх на Тасос - Ипасрио

ггф