Бразилия в 15 факта

Бразилия в 15 факта

В съзнанието на повечето от вас, когато чуят Бразилия, изниква Карнавалът  в Рио де Жанейро или дъждовните гори на Амазония, или голямото разнообразие на страната, както в природно, така и в културно отношение. Така е, не грешите, но ние ще се опитаме да ви представим 15 факта за страната, които са по-малко познати.

1. Името Бразилия произлиза от името на дървото „pau-brasil“, от което се е произвеждала червена боя.

2. Знамето на Бразилия има не по-малко интересна символика. Зеленото символизира дъждовните гори на страната, жълтото – богатството от полезни изкопаеми, а синият кръг със звездите е картина на небето над Рио де Жанейро в нощта на обявяването на независимостта на страната.

3. На около 30 km от Сао Пауло се намира Змийският остров или Ilha da Queimada Grande. Този остров е охраняван от бразилската брегова охрана и достъпът е ограничен. На острова се допускат само учени, тъй като на популацията на отровни змии е по 5 на всеки m2.

4. Рио де Жанейро в превод от португалски означава „януарска река“. Името е дадено от португалски мореплаватели през 1565 г., когато достигат до това място. В района обаче няма река. Най-вероятно става въпрос за грешка и португалските мореплаватели са сметнали залива Гуанабара за устието на река.

5. Рио де Жанейро е бил столица на Бразилия до 1960 г., преди правителството да премести столицата в град Бразилия. Интересното е, че Рио де Жанейро е бил столица и на Португалия за кратко в началото на XIX век. Тогава цялото португалско кралско семейство бяга в Бразилия, заради заплахата от Наполеон да завладее Португалия. По този начин Рио де Жанейро се прервъща в единствения град извън Европа, който е бил столица на европейска държава.

6. Кафето е сред основните култури, които се отглеждат в Бразилия. Страната е първа по производство на кафе, въпреки че то е привнесено в Бразилия от Африка и то чак в средата на XVIII век.

7. Бразилия е известна с футбола и добрите си футболисти. За много бразилци този спорт е не само национален, но и нещо повече, той е част от тяхната култура. Според някои твърдения няма град в Бразилия, в който да няма стадион.

8. Националното ястие на Бразилия е фейжоадата (a feijoada). Ястието е с португалски произход и името му идва от думата за фасул на португалски – feijão. Представлява яхния с фасул и телешко или свинско месо, която много често се сервира с гарнитура от ориз, а бразилците я допълват с чаша кайпириня или бира.

9. Бразилия е родина на много култури, сред които и ананасът, гуавата и маракуята.

10. В Бразилия се намират много природни и културни забележителности, но също така Бразилия държи и първо място за най-дълъг плаж в света. Плажът A Praia do Cassino, който се намира в щата Рио Гранде до Сул, е с дължина от km, което го прави най-дългият в света.

11. Бразилия е първата страна в света, която забранява солариумите. Според учените солариумите са опасни, защото могат да предизвикат състаряване на кожата, слепота или дори рак на кожата. Въпреки тази забрана, едва ли много от местните са недоволни, тъй като слънчевите дни в Бразилия безспорно са много.

12. Близо 90% от колите, произведени в Бразилия използват като гориво алкохол (етанол). Повечето бензиностанции в страната дори са снабдени с колонки с етанол.

13. Задръстванията в Рио де Жанейро, Сао Пауло и другите големи градове са често срещани. Поради тази причина много от местните богаташи се придвижват с хеликоптери.

14. Днес Бразилия е единствената държава в Южна Америка, в която официалният език е португалският. Тя е и най-голямата португалоговоряща държава в световен мащаб с близо 205 млн. души население. Въпреки че в продължение на 3 века Бразилия е португалска колония, в началото на XVII век Бразилия за кратко се превръща в испанска колония, тъй като управлението на двете империи се обединява.

15. Бразилия е страна на контрастите. За това свидетелства и фактът, че само 46% от пълнолетните бразилци имат завършено средно образование.

Снимки: Wikimedia Commons

Автор: Димитър Янакиев

Публикувано от dimitar.yanakiev

Сподели

Снимка на деня

Над хижа "Алеко" във Витоша планина

ггф