Ботаническа градина в село Крапец

Ботаническа градина в село Крапец

Ботаническата градина в с. Крапец, общ. Шабла е създадена от Петер Хаджидочев, който е филолог по образование. Разположена е на площ от около 2 дка. Идеята да се занимава с облагородяването на мястото на родителите на Петер Хаджидончев се заражда през 2004 г., когато отново се захваща с позабравената си страст по растенията. До тогава мястото е съвсем голо, с единствено два реда овощки в единия му край. Тогава засажда първото дърво в градината – атласки кедър, който вече е около 10 m висок.

С годините засажда нови видове растения, предимно дървета и храсти, като многогодишни растения почти отстъстват от колекцията, с изключение на божури и лилиуми, поради това, че почвата е много плодородна и деликатни и незабележими многогодишни растения бързо биха се загубили сред еднометровата трева. Специален акцент в градината са множество иглолистни видове, включително кедри, борове, ели, смърчове, кипариси, лъжекипариси, хвойни и двата налични вида араукария. Освен тях силно застъпени са вечнозелените растения, като например палмите – предимно трахикарпуси, евкалиптите, почти 40 различни вида бамбук, за които е почти сигурен, че представляват най-голямата колекция в страната, както и много вечнозелени храсти.

Отглежда много видове евкалипт от семена с идеята да тества устойчивостта им в градината. От тях има много видове, които са доста студоустойчиви, но слабо познати в България, освен един вид – Eucalyptus gunnii. От него има почти десет години екземпляр, който достига около 5 m височина, никога не измръзва, но накрая загива от гъбична инфекция. Всяка година отглежда нови евкалиптови растения, които добавям към колекцията, а излишните корени продава онлайн.

Започва да отглежда нови растения от семена, след като научава за доста растения от интернет, които не се предлагат в разсадниците. Чрез генеративно размножаване е добавил към колекцията много нови видове, някои от които  се развиват добре или с минимални щети след зимата – като например субтропичното дърво Sapium sebiferum от Млечкови или бразилската араукария – Araucaria angustifolia. Другата араукария е чилийският вид, който също присъства в градината с 2 броя и не е показвал дори минимални повреди от студеното време.

Други интересни видове, отгледани от семена са например Poliothyrsis sinensis и Idesia polycarpa от Флакуртиеви, Toona sinensis от Махагонови, слабо познатата съчуанска Catalpa fargesii, дивият вид праскова Prunus davidianaJuniperus deppeana от Скалистите планини, Zelkova serrata и Ulmus parvifolia от Брястови, азиатските круши Pyrus ussuriensis и Pyrus betulaefolia, китайската Pistacia chinensisFirmiana simplex от Стеркулиеви, Rhamnus caroliniana от южните щати на САЩ, пекановият орех Carya illinoiensis, американският конски кестен Aesculus flava, западният чинар Platanus occidentalis – отново от САЩ, Pinus eldarica от планините на Афганистан и Пакистан, Argyrocytisus battandieri и Cercis chinensis от Бобови и други видове.

Градината не е свободна за посещение по смисъла на закона за биоразнообразието, т.е. минимум 5 месеца в годината, тъй като Петер Хаджидочев е там само за около седмица всеки месец през активния сезон, при това при възможност. Достъпна е за посещения без такса при предварителна уговорка на телефон 0895 686 219.

Публикувано от Spasimir

Сподели

Снимка на деня

Бохинското езеро в Словения

ггф