Български географски фестивал - Стара Загора 2019 (регистрация на участници)

След успешните фестивали в Ямбол през 2015 г.Казанлък през 2016 г. Пазарджик през 2017 г., и в Русе през 2018 г. отправяме поглед към петия по ред географски фестивал в България. На 20 и 21 април 2019 г. град Стара Загора ще бъде географската столица на България за тази година! Там именно ще се проведе Българският географски фестивал! Градът на липите, поетите и правите улици ще домакинства географския празник и ще бъде петият град, приемащ най-голямото географско събитие в България. 

Какво ще се случи на Фестивала?

- интерактивни и практически състезания за ученици в уникален за България брейн-ринг формат*;

- географски куиз за студенти (интерактивно отборно състезание);

- панелна сесия от презентации на географи и пътешественици;

- географски изложби и експозиции;

- дейности за професионална квалификация на учители;

- организиране на тематични щандове с географски книги, атласи, сувенири и литература;

- представяне на образователните възможности за висше образование в сферата на науките за Земята;

- обявяване на победителите в националните конкурси за ученици, за учители, за студенти и за любители на географията;

- и много тематични географски изненади и забавни моменти.

Организаторите

Съорганизатори на географските празнични дни са Географ БГ, Българско географско дружество, Община Стара ЗагораВторо ОУ Петко Рачов Славейков“ и Регионална библиотека Захарий Княжески. Организационният комитет за провеждане на мероприятието е в състав: проф. Румен Пенин, председател, доц. Георги Бърдаров, доц. Климент Найденов, доц. Стелиян Димитров, доц. Димитър Симеонов, доц. Стоян Недков, гл. ас. Димитър Желев, гл. ас. Евгения Сарафова, гл. ас. Атанас Китев, гл. ас. Августа Степчич, ас. Калоян Цветков, Теодора Малинова, Димитър Янакиев, Лидия Семерджиева, Десислава Христова, Милена Желязкова, Снежана Маринова, Желязко Динев, Таня Иванова, 

Как може да участвате?

Участието във Фестивала е безплатно и става с регистрация чрез онлайн заявление – индивидуално (като гост) или отборно (за ученическо състезание). 

Ученически състезания

Форматът на състезанието по време на Фестивала предвижда провеждането на отборно състезание - Географиада. Заявлението за участие е отборно и се попълва от ръководителя на отбора (учител по география). Всеки един отбор, който участва, трябва да има ръководител и трябва да бъде съставен от 4 ученици-състезатели – двама до 7. клас и двама до 12. клас. Допуска се образуването на отбори с деца от две или три училища от едно населено място. Допуска едно училище да участва с повече от един самостоятелен отбор. Допуска се и втори учител-придружител на отбора. Един от учениците трябва да бъде посочен за капитан на отбора.**

Самото състезание ще е интерактивно и в него участниците ще трябва да отговарят като отбор на въпроси в рамките на определено време. Въпросите ще бъдат задавани чрез мултимедия, а надпреварата ще бъде проведена от модератор и пред публика. Тематиката на въпросите ще покрива сфери на географското познание, застъпени в обучението по география от 5. клас до 12. клас.

Ето ги въпросите от изминалите години:

2015 г.: Полуфинал 1Полуфинал 2Финал

2016 г.: Квалификационен кръгФинал;

2017 г.: Квалификационен кръгФинал;

2018 г.: Квалификационен кръг, Финал.

За отборно състезателно участие, моля да попълните онлайн ФОРМАТА ЗА ОТБОРНА РЕГИСТРАЦИЯ. Очаквайте потвърдителен имейл от Организациония комитет след регистрация, в който ще получите и допълнителна информация. Всеки регистриран ученик в отбор получава автоматично регистрация и за участие в индивидуалното състезание Разходка с изненади.

Индивидуалното състезание Разходка с изненади“ може представлява уникален за България състезателен формат, при който учениците са тествани върху знания и умения, които непосредствено са придобили по време на образователна разходка из културно-историческия център на Стара Загора. В него участват по право всички ученици, регистрирани в отборите за Географиада, както и всеки ученик, който не е член на отбор, но се е регистрирал като индивидуален участник на фестивала. 

Въпроси от изминали години:

Разходка с изненади 2015

Разходка с изненади 2016

Разходка с изненади 2017

Разходка с изненади 2018 

Индивидуално посещение на Фестивала

Всеки може да се включи във Фестивала като гост и зрител на отделните прояви – състезания, презентации, изложби и др. За да се участва в проявите, където от организационна гледна точка се изисква предварителна бройка, е необходимо условие да се попълни ЗАЯВЛЕНИЕ ЗА ИНДИВИДУАЛНО УЧАСТИЕ. Също така молим всички представители на партниращи организации, които ще посетят фестивала да се регистрират своевременно:

Национални географски конкурси преди Фестивала

Очаквайте подробна информация за всеки един от тях в близките дни!

Важни срокове:

- 22 март 2019 г. – краен срок за подаване на заявления за участие във Фестивала;

- 29 март 2019 г. – краен срок за изпращане на материалите за участие в националните конкурси

Транспорт и настаняване:

Всеки от гостите на Фестивала организира и обезпечава настаняването си в хотел, разходите за транспорт и всички разходи от личен характер. Хотел Верея е партньор на фестивала и предлага преференциални цени за регистрирани участници (повече информация - при извършена регистрация). Всеки участник избира сам мястото си на настаняване. 

За участниците във Фестивала е предвиден сертификат, а за победителите в конкурсите и състезанията – награди. Окончателната програма на Фестивала по дни и часове ще бъде обявена след края на регистрацията за участие и ще бъде изпратена до всеки един регистрирал се участник.

Дейностите от фестивалната програма ще бъдат проведени в центъра на Стара Загора. Автогарата и жп гарата са пешеходно разстояние (ок. 15-20 минути). Всеки участник сам организира транспорта си до Стара Загора.

И нека бъде Географски фестивал! 

Присъединете се Facebook групата на Българския географски фестивал!

За въпроси, свързани с Фестивала, пишете на geografski.festival@gmail.com .

*Брейн-ринг е оригинален състезателен формат, който се използва за ученически и студентски състезания, в които се участва като отбор. В рамките на определено време отборите имат право да обсъдят и дадат отговор. Форматът е подходящ за провеждане пред публика.

**При записването на голям брой отбори и невъзможността на залата да поеме такъв  брой участници организаторите си запазват правото да организират селекционен кръг или да преустановят записването на отбори за участие.

Публикувано от dimitar.zhelev

Сподели

Снимка на деня

Чудесен изглед към Родопите от древния Белинташ

ггф