Български географски фестивал - София 2023 (регистрация на участници)

След фестивалите в Ямбол през 2015 г.Казанлък през 2016 г. Пазарджик през 2017 г., Русе през 2018 г., Стара Загора 2019 г. и двата онлайн фестивала през 2021 и 2022 г. отправяме поглед към осмия по ред географски фестивал в България. На 22 и 23 април 2023 г. София ще бъде и географска столица на България, ставайки шестият град, приемащ на фестивала! Любезен домакин на фестивала е честващият своята 60-годишнина Геолого-географски факултет на СУ „Св. Климент Охридски“​​​​​. 

Какво ще се случи на Фестивала?

- интерактивни и практически състезания: отборно състезание „Географиада“, индивидуално състезание „Разходка с изненади“ и онлайн индивидуално състезание за дигитални картографски умения „Мапатон“ (който ще се проведе няколко дни преди самия фестивал);

- географски куиз за студенти (отборно състезание);

- сесии от презентации на учени географи и именити пътешественици;

- географски изложби и експозиции;

- дейности за професионална квалификация на учители;

- организиране на тематични щандове с географски книги, атласи, сувенири и текстил;

- представяне на образователните възможности за висше образование в сферата на науките за Земята;

- обявяване на победителите в националните конкурси за ученици, за учители, за студенти и за любители на географията;

- и много тематични географски изненади и забавни моменти.

Организаторите

Съорганизатори на фестивала са Географ БГ, Българско географско дружество, Геолого-географски факултет на СУ „Св. Климент Охридски“.​​​​​

Организационният комитет за провеждане на мероприятието е в състав: проф. д-р Румен Пенин (председател), проф. д-р Климент Найденов, проф. д-р Стоян Недков, проф. д-р Димитър Симеонов, доц. д-р Димитър Желев, доц. д-р Георги Бърдаров, доц. д-р Стелиян Димитров, доц. д-р Емилия Патарчанова, доц. д-р Александър Гиков, доц. д-р Цветан Коцев, гл. ас. д-р Евгения Сарафова, гл. ас. д-р Калоян Цветков, гл. ас. д-р Мария Петрова, гл. ас. д-р Августа Степчич, гл. ас. д-р Христина Проданова, д-р Димитър Атанасов, д-р Теодора Димитрова, ас. Кирил Николов, ас. д-р Антонина Атанасова, Лидия Семерджиева, Николай Ленков, Елица Стоянова, Боян Петров, Кристиан Кирилов.

Партньори на фестивала са НИГГГ на БАН, катедра „География“ на ИФ на ​​​​​ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“​​​​​, Фондация „Красива наука“, Издателство Klett, Издателство „Атласи“​​​​​, Science-Smart School of Sofia (Izzi Science for Kids), ПК „Мусагена“, ФСС към ГГФ на СУ, National Geographic, Национален университетски център „Геопространствени изследвания и технологии“, Фондация „ЛОПС“​​​​​, „Гео Адвенчърс“ ЕООД,  APECS България и др. 

Как може да участвате?

Участието във Фестивала е безплатно и става с регистрация чрез онлайн заявление – индивидуално (като гост) или отборно (за ученическо състезание). Някои от събитията ще бъдат с ограничен брой места, заради което ще се изисква допълнителна регистрация. За тези събития ще бъдат публикувани подробности в сайта на Географ БГ и във Facebook групата на фестивала.

УЧЕНИЧЕСКИ И СТУДЕНТСКИ СЪСТЕЗАНИЯ

Отборно състезание „Географиада“

Форматът на състезанието по време на Фестивала предвижда провеждането на отборно състезание - Географиада. Заявлението за участие е отборно и се попълва от ръководителя на отбора (учител по география). Всеки един отбор, който участва, трябва да има ръководител и трябва да бъде съставен от 4 ученици-състезатели – двама до 7. клас и двама до 12. клас. Допуска се образуването на отбори с деца от две, три или четири училища. Допуска едно училище да участва с повече от един самостоятелен отбор. Допуска се и втори учител-придружител на отбора. Един от учениците трябва да бъде посочен за капитан на отбора.**

Самото състезание е интерактивно и в него участниците ще трябва да отговарят като отбор на въпроси/задачи в рамките на определено време. Състезанието е в два кръга - квалификационен (тест за всички отбори) и финален (мултимедиен за най-добрите 10 отбора от квалификациите). Въпросите на финала ще бъдат задавани мултимедийно, а надпреварата ще бъде проведена от модератор и пред публика. Тематиката на въпросите ще покрива сфери на географското познание както застъпени в обучението по география от 5. клас до 12. клас, така и от по-широка тематика. Допълнителна и детайлна информация ще бъде изпратена на регистрираните отбори.

Въпросите от изминалите години:

2015 г.: Полуфинал 1Полуфинал 2Финал; 2016 г.: Квалификационен кръгФинал; 2017 г.: Квалификационен кръгФинал; 2018 г.: Квалификационен кръг, Финал; 2019 г. Квалификационен кръг, Финал.

За отборно състезателно участие, моля да попълните онлайн ФОРМАТА ЗА ОТБОРНА РЕГИСТРАЦИЯ. Очаквайте потвърдителен имейл от Организациония комитет след регистрация в рамките на 3 работни дни, в който ще получите и допълнителна информация. Всеки регистриран ученик в отбор получава автоматично регистрация и за участие в индивидуалното състезание „Разходка с изненади“.

НАПРАВЕТЕ ОТБОРНА РЕГИСТРАЦИЯ ТУК!!!

Индивидуално ученическо състезание „Разходка с изненади“

Индивидуалното състезание „Разходка с изненади“ е уникален за България състезателен формат, при който учениците са тествани върху знания и умения, които непосредствено са придобили по време на образователна разходка из един от софийските паркове. В него участват по право всички ученици, регистрирани в отборите за Географиада, както и всеки ученик, който не е член на отбор, но се е регистрирал като индивидуален участник на фестивала. 

Въпроси от изминали години:

Разходка с изненади 2015Разходка с изненади 2016Разходка с изненади 2017Разходка с изненади 2018 Разходка с изненади 2019, Онлайн разходска с изненади 2021, Онлайн разходка с изненади 2022.

Инвидидуално ученическо онлайн състезание „Фестивален мапатон“

Състезанието ще се проведе в онлайн среда на 18 април 2023 г., вторник, от 20:00 до 21:30 ч. Във фестивалния мапатон се регистрират учениците самостоятелно в посочената форма за регистрация. Допълнително ще бъде пусната отделна публикация на сайта на Географ БГ, свързана са регистрацията за мапатона.

Отборно състезание за студенти „Географски куиз“

Събитието се организира в партньроство с Факултетния студентски съвет на ГГФ. Допълнително ще бъде пусната отделна публикация, свързана са регистрацията за куиза, на сайта на Географ БГ и в комуникационите канали на ФСС на ГГФ. 

ИНДИВИДУАЛНО ПОСЕЩЕНИЕ НА ФЕСТИВАЛА

Всеки може да се включи във Фестивала като гост и зрител на отделните прояви – състезания, презентации, изложби и др. За да получи сертификат и да се участва в проявите, където от организационна гледна точка се изисква предварителна бройка, е необходимо условие да се попълни ЗАЯВЛЕНИЕ ЗА ИНДИВИДУАЛНО УЧАСТИЕ. Също така молим всички представители на партниращи организации, които ще посетят фестивала да се регистрират своевременно.

НАПРАВЕТЕ РЕГИСТРАЦИЯ ЗА ИНДИВИДУАЛНО ПОСЕЩЕНИЕ НА ФЕСТИВАЛА ТУК!!!

Национални географски конкурси преди Фестивала

Всеки един от конкурсите ще бъде обявяван отделно на сайта на Географ БГ. 

Важни срокове:

- 31 март 2023 г. – краен срок за подаване на регистрационни заявления за участие във Фестивала;

- 2 април 2023 г. – краен срок за изпращане на материалите за участие в националните конкурси

Транспорт, настаняване, сертификати:

Всеки от гостите на Фестивала организира и обезпечава настаняването си в хотел, разходите за транспорт и всички разходи от личен характер. Всеки участник избира сам мястото си на настаняване в града. Всеки участник сам организира транспорта си до София. Покана за участие във фестивала ще бъде изпратена през системата на РУО към МОН до всяко едно училище в България в улеснение на процедурата по командироване.

За участниците във Фестивала е предвиден сертификат, а за победителите в конкурсите и състезанията – награди. Окончателната програма на Фестивала с точни локации на събитията по дни и часове ще бъде обявена след края на регистрацията за участие и ще бъде изпратена до всеки един регистрирал се участник.

Дейностите от фестивалната програма ще бъдат проведени на територията на Геолого-географски факултет на СУ „Св. Климент Охридски“​​​​​ (бул. „Цар Освободител“ 15, Северно крило, Ректорат на СУ). 

И нека бъде Географски фестивал! 

Присъединете се Facebook групата на Българския географски фестивал!

За въпроси, свързани с участието на Фестивала, пишете на geografski.festival@gmail.com,  а за партньорски предложения - на hello@geograf.bg

Публикувано от dimitar.zhelev

Сподели

Снимка на деня

Плажът и залива Магенс на о-в Сейнт Томас са сред най-красивите в света, според класация на NG, Американски Виржински острови

ггф