Български географски фестивал - Казанлък 2016

Български географски фестивал - Казанлък 2016

На 16 и 17 април 2016 г. град Казанлък ще бъде географската столица на България! Там именно ще се проведе Българският географски фестивал за 2016 г.! Градът на розите ще домакинства географския празник и ще запише нова страница в историята на българската географска общност! След успеха на Първия географски фестивал в Ямбол през 2015 г., нямаше как да не се организира следващ фестивал.

Какво ще се случи на Фестивала?
 
- интерактивни и практически състезания за ученици в уникален за България брейн-ринг формат*;
- панелна сесия от презентации на географи и пътешественици;
- географска изложба;
- обучения за ученици и учители;
- празнична географска вечер и забава;
- екскурзия в района на град Казанлък; 
- организиране на тематични щандове с географска литература;
- обявяване на победителите в националните конкурси за ученици, за учители и любители на географията;
- и много тематични географски изненади и забавни моменти.
 
 
Организаторите
 
Съорганизатори на географските празнични дни са Български географски портал - Географ БГ, Община КазанлъкХуманитарна гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“ - Казанлък, Българско географско дружество, Асоциация на професионалните географи и регионалисти - клон Казанлък, Катедра „География и методика на обучението по география" на Шуменски университет, Издателство "Булвест 2000" и др. Организационният комитет за провеждане на мероприятието е в състав: проф. Р. Пенин, доц. Н. Тодоров, доц. Кл. Найденов, доц. М. Пенерлиев, ас. Д. Желев, ас. Е. Сарафова, В. Денчева, Р. Милев, И. Гинева, И. Димов, Р. Цингова, А. Китев, Т. Малинова. 
 
 
Как може да участвате?
 
Участието във Фестивала е безплатно и става с регистрация чрез онлайн заявление – индивидуално (като гост) или отборно (за ученическо състезание). 
 
 
Ученически състезания
 
Форматът на състезанието по време на Фестивала предвижда провеждането на отборно състезание - Географиада. Заявлението за участие е отборно и се попълва от ръководителя на отбора (учител по география). Всеки един отбор, който участва, трябва да има ръководител и трябва да бъде съставен от 4 ученици-състезатели – двама до 7. клас и двама до 12. клас. Допуска се образуването на отбори с деца от две или три училища от едно населено място. Допуска се и втори учител-придружител на отбора. Един от учениците трябва да бъде посочен за капитан на отбора.**
 
 
Самото състезание ще е интерактивно и в него участниците ще трябва да отговарят като отбор на въпроси в рамките на определено време. Въпросите ще бъдат задавани чрез мултимедия, а надпреварата ще бъде проведена от модератор и пред публика. Тематиката на въпросите ще покрива сфери на географското познание, застъпени в обучението по география от 5. клас до 12. клас.
 
 
Ето ги въпросите от миналата година: Полуфинал 1, Полуфинал 2, Финал.
 
 
На втория ден от Фестивала за учениците е предвидено обучение за работа с GPS-технологии и други географски изненади.
 
 
За отборно състезателно участие, моля, да попълните онлайн ФОРМАТА ЗА ОТБОРНА РЕГИСТРАЦИЯ. Очаквайте потвърдителен имейл от Организациония комитет след регистрация.
 
 
 
Индивидуално посещение на Фестивала
 
Всеки може да се включи във Фестивала като гост и зрител на отделните прояви – състезания, презентации, изложби и други. За да се участва в прояви (празнична вечеря, екскурзия, настаняване в хотел), където от организационна гледна точка се изисква предварителна бройка, е необходимо условие да се попълни ЗАЯВЛЕНИЕ ЗА ИНДИВИДУАЛНО УЧАСТИЕ:
 

 
 
 
Национални географски конкурси преди Фестивала
 
Очаквайте подробна информация за всеки един от тях в близките дни!
 
 
 
 
 
 
Регионални географски конкурси
 
Учениците в община Казанлък имат възможност да участват в още няколко тематични конкурса:
 
 
  • За промоционален видео клип на Български географски фестивал - Казанлък 2016
 
  • За географски постери на тема „В долината на розите и тракийските царе”  
 
 
Важни срокове:
 
- 15 март 2016 г. – краен срок за подаване на заявления за участие във Фестивала;
- 31 март 2016 г. – краен срок за изпращане на материалите за участие в националните конкурси
 
 
 
Настаняване и празнична вечеря:
 
Всеки от гостите на Фестивала организира и обезпечава настаняването си в хотел, разходите за транспорт и всички разходи от личен характер.
 
Заявяването за участие в празничната вечеря става при записването за участие (всички записани участници ще получат подробна информация по e-mail), а плащането се извършва на място в ресторанта.
 
 
За участниците във Фестивала е предвиден сертификат, а за победителите в конкурсите и състезанията – награди. Окончателната програма на Фестивала по дни и часове ще бъде обявена след края на регистрацията за участие (около средата на март месец).
 
 
И нека бъде Географски фестивал! 
 
 
 
За въпроси, свързани с Фестивала, пишете на geografski.festival@gmail.com .
 
 
*Брейн-ринг е оригинален състезателен формат, който се използва за ученически и студентски състезания, в които се участва като отбор. В рамките на определено време отборите имат право да обсъдят и дадат отговор. Форматът е подходящ за провеждане пред публика.
 
**При записването на голям брой отбори и невъзможността на залата да поеме такъв  брой участници организаторите си запазват правото да организират селекционен кръг или да преустановят записването на отбори за участие.
 

Публикувано от dimitar.zhelev

5 Коментара - Български географски фестивал - Казанлък 2016

Географ Иванов (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Поздравления! Очакваме събитието с интерес!

Г. Веселинова (непроверено) February 08, 2017

Отговори
С удоволствие ще се включа и тази година в това събитие, защото си заслужава и защото е истински празник на географията! Кога да очакваме пълната програма за събитието?

В. К. (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Поканете още повече хора тази година!

Иво Пенев (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Колеги,тези които ще се записват индивидуално като гости на фестивала имат само още 5 дни. Крайният срок за регистрация е 15.03.2016г.

Мирослава Петрова (непроверено) February 08, 2017

Отговори
С радост прочетох за фестивала в нашия град. Очакваме ви и ще се радваме всички да почувствате гостоприемството на казанлъчани. Добре дошли и успех!!!

Сподели

Снимка на деня

Над магистрала "Струма" в района на Бобошевската котловина

ггф