Българска победа на географския фестивал в Русия

Ежегодният географски фестивал в Санкт-Петербургския държавен университет се организира всяка пролет и е отворен за рускоговорящи студенти, докторанти и млади учени (до 35 г.). Фестивалната програма тази година бе посветена на 70-та годишнина от победата над Германия и края на Втората световна война, както и на 170-годишнината от основаването на Руското географско дружество.
 
 
Българският отбор взе участие и победи в съревнованието „Геопрезентация за региони и страни” под надслов „Светът в разнообразието”, което тази година включваше участници от 12 университета. Според регламента на състезанието всеки отбор трябваше да направи географска презентация за своя регион/страна в рамките на 10 минути. Географско съдържание, авторски труд, оригиналност, логичност на изложението, реакция на публиката бяха критериите за оценяване на презентациите от 6-членното жури от преподаватели в Санкт-Петербургския университет.
 
 
 
Българската презентация бе озаглавена „50 нюанса от България” и включваше 50 географски факта за историята, географията, стопанството, културата, фолклора, спорта и бита на българите. Осемте участници в българския отбор успяха да впечатлят журито с оригиналния си подход – съчетание на авторски видеоклип, вербална презентация, народни песни и самоковско хоро, чрез които да запознаят журито и публиката с родната България.
 
 
Малко след края на състезателната програма журито обяви победителя – отбора на Софийския университет „Св. Климент Охридски”, представил България. Подгласници останаха отборите, презентиращи Волгоградска област, Крим и Кемеровска област.
 
 
Българският отбор бе в състав Димитър Желев, Бяла Момерова, Атанас Китев (НИГГГ на БАН), Илия Тамбураджиев, Десислава Христова, Лидия Семерджиева, Бойка Василева и Габриел Гутев. Ръководител на българската група на фестивала бе проф. д-р Румен Пенин, преподавател в Геолого-географския факултет на Софийския университет.
 
 
 
Програмата на фестивала бе изключително разнообразна – тържествено откриване и пленарна сесия; среща с географ-ветеран от Втората световна война; прожекция на филма „Ролята на географите във Втората световна война”; географска конференция за студенти, докторанти и млади учени (в 10 тематични секции), в която българските представители изнесоха два научни доклада – “Ландшафти на българските острови – Черно море и река Дунав” и “Защитени територии по Българското черноморско крайбрежие”; състезание за географска презентация; състезание брейн-ринг; географска олимпиада; турнир по футбол за географи; екскурзия в Санкт Петербург и много други.
 
 
Домакините, в лицето на доц. Григорий Исаченко от Санкт-Петербургския държавен университет, организираха вечер на руско-българската дружба; екскурзия за българските участници в руската тайга край селището Комарово на брега на Финския залив на Балтийско море; среща-разговор с доайена на руската география проф. Анатолий Григориевич Исаченко; посещение на музея на Арктика и Антарктида.
 
 
Българската група успя да се докосне и до други емблематични места на Санкт Петербург и се завърна в България с почетната купа и специалния диплом на фестивала за достойното представяне и завоюваното първо място.
 

Източник: Сайт на Софийски университет

Публикувано от dimitar.zhelev

16 Коментара - Българска победа на географския фестивал в Русия

Николай Данаилов (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Юнаци - географи!!! Гордея се с вас. Така и трябва, да представяме България навсякъде по света, защото сме народ дал много и ще дава още. Поздрави на проф. Пенин и катедра ЛОПС!

Марина Стоева (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Браво на ГГФ-то! Така се прави. Само напред и нагоре!

Свилен Стойчев (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Прекрасно събитие! Чудесен успех! Интересно представяне! Радващо е, че сред нашия отбор има участници, калени в нацинални и международни олимпиади! Системните усилия през последните 13 години заслужават адмирации! Поздравления за българската географска общност!

Sherlock Holmes (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Изключителен успех на българските географи, постигнат в условията на екстремна конкуренция на участници от цели 12 университета. Международното участие на този фестивал освен от България е било представено от такива водещи световни сили като Колумбия, Виетнам, Мали, Беларус, Армения и Узбекистан.

до Sherlock Holmes (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Амбиции душите ни терзаят, мълчим от завист бледи... Лайкучките дали мечтаят да станат слънчогледи?

Еваларче (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Браво на младежите! Прекрасно събитие!

Надя (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Хей, браво симпатяги! Така ме зарадвахте в тази тъжна за мене вечер. Чудесно е това, което сте направили. Честито!

Диди (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Поздравления за младите географи и проф.Р. Пенин! Наистина си е успех да победиш руснаците, а и гостите на фестивала на руска територия. Имам опит и знам, че критериите и в науката и в културата са доста високи. Браво!

Sherlock Holmes (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Когато някой цитира чужди стихове е редно да напише и кой е техен автор, в случая Стефан Цанев. Иначе така излиза, че сам ги е писал.

Radina (непроверено) February 08, 2017

Отговори
На колегата Шерлок Холмс...бих написала от името на Пеньо Пенев: Когато цъфнат теменугите....гледай нашенецо/ка ти да си добре...явно това е важно за тебе...а иначе поздравления за младите хора постигнали този успех! Смело напред и да не ви пука от завистливи недодялънъци!И освен това тук сме интелигентни хора и много добре знаем защо написа колегата от името на Стефан Цанев...скъпа/и Шерлок...Стига с тази завист!

Невена Дрангова (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Честит успех, мили млади колеги! Радвам се от сърце на постигнатото от вас и ви желая здраве и успех в живота и науката!

Росен Вергов (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Честито! Браво на вас!

Sherlock Holmes (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Победа, успех - чудесно. Но защо на сайта не се качи и самата презентация?

Кристалина Георгиева (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Да да, за да я копнат в някой от паразитните сайтове и да си я ползват....

Розмари Минкова (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Поздравления за младите хора, постигнали този успех! Приятно е да има такива приятни новини, а не да слушаме и гледаме само за проблемите на държавата.

Тина Петкова (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Браво млади географи! Поздрави на всички вас и любимия ми преподавател - проф.Румен Пенин! Гордея се с нашия факултет!

Сподели

Снимка на деня

Централните части на град Хива, Узбекистан

ггф