България заема първото място по смъртност в света

В тъжната класация на World Population Review България се нарежда на челното място по коефициент на смъртност в света.

Коефициентът на смъртност представя броят на смъртните случаи на 1000 души и се изразява в промили (‰). Той варира значително в отделните страни, а причините за високата смъртност зависят от специфичните фактори във всяка страна.

Страните в света по коефициент на смъртност към 2020 г. (‰).
Източник: World Population Review

Болести като ХИВ/СПИН, малария, хепатит В и туберкулоза са причина за повишаване на смъртността в Южна Африка, докато главни проблеми в Зимбабве са липсата на медицински консумативи и храна. Като цяло високата смъртност може да бъде резултат от няколко неща – заразни заболявания, липса на медицински персонал, недохранване, сърдечно-съдови заболявания, насилие, ракови заболявания и злополуки.

Страните с висока смъртност и сравнително ниски коефициенти на раждаемост са изправени пред риска от намаляване на населението.

България има най-високата смъртност в света – 15,433 смъртни случая на 1000 души. Според Световната здравна организация причините за високата смъртност в България са същите като тези в други европейски страни, включително неинфекциозни заболявания (заболявания на кръвоносната, храносмилателната или дихателната система) и ракови заболявания.

Десетте държави с най-висока смъртност в света са:

1. България (15,433 ‰)

В момента в България се наблюдава спад на населението, започващ от около 9 млн. д. през 2000 г. и се очаква да намалее с между 2,8 и 5 млн. д. до края на века. България и Латвия са двете държави в света, които в днешно време имат по-малко население спрямо 1950 г.

2. Украйна (15,192 ‰)

Украйна заема второто място с коефициент 15,192 ‰. Украйна се смята за страна в демографска криза поради високата си смъртност, съчетана с ниска раждаемост. Като цяло здравната система на страната слабо финансирана, има висок процент на заболявания и много ниски нива на ваксинация. Фактор, допринасящ за високата смъртност, е смъртността на мъжете в трудоспособна възраст от предотвратими причини като алкохолно отравяне и тютюнопушене. Освен това Украйна има една от най-бързо развиващите се епидемии от ХИВ/СПИН в света и понастоящем страда от една от най-тежките епидемии от шарка към юни 2019 г.

3. Латвия (14,669 ‰)

Латвия също има проблеми с недофинансиране на здравната система система и въпреки че продължителността на живота значително е нарастнал, страната все още изостава от останалите държави от Европейския съюз. На риск са изложени мъжете и хората с ниско образование и с ниски доходи. Хората с ниско образование в Латвия имат продължителност на живота, която е с 10 години по-ниска от тази с високо образование. Някои често срещани рискови фактори сред латвийците са тютюнопушенето, алкохолизма и затлъстяването.

4. Лесото (14,144 ‰)

Продължителността на живота в Лесото е 56 г. за жените и 52 г. за мъжете. Коефициентът на детска смъртност е 59 на 1000 живородени деца. Основните причини за високата смъртност са ХИВ/СПИН, туберкулоза, инсулт, инфекции на долните дихателни пътища и исхемична болест на сърцето.

5. Литва (13,737 ‰)

Световната здравна организация съобщава, че исхемичните сърдечни заболявания и инсулта са двете водещи причини за високата смъртност в Литва. Поради високият дял на пушачи, ракът на белите дробове е третата водеща причина за смъртността в Литва. Страната е с най-ниската продължителност на живота в ЕС – 74,8 г.

6. Сърбия (13,194 ‰)

Според проучвания смъртността в Югославия през 1960-те години е била най-ниската – между 8 и 9 ‰. В началото на XXI в. коефициентът е много по-висок, достигайки 14 ‰. В демографски план Сърбия е една от най-застаряващите държави в Европа и това оказва съществено значение за високата смъртност. Освен това хроничните и сърдечно-съдовите заболявания са двете водещи причини за смъртността в страната. Сърбия също е сред десетте държави в света с най-висок дял пушачи.

7. Хърватия (13,170 ‰)

Основните причини за смъртността в Хърватия са исхемичната болест на сърцето, инсулта, алцхаймера и рака на белите дробове. Около 25% от хърватските граждани пушат тютюн всеки ден, което е по-високо от средното за ЕС. Освен това, делът на хората с наднормено тегло се увеличава, особено при децата, където процентът е нараснал над 50% от 2001 г. Докато продължителността на живота се е подобрила от 2000 г. насам, нараствайки от 74,6 на 78,3 г., тя все още е 3 г. под средната за ЕС.

8. Румъния (13,099 ‰)

Основните причини за смъртността в Румъния са сърдечносъдови заболявания, злокачествените тумори, заболяванията на храносмилателната система, злополуките, нараняванията, отравянията и респираторните заболявания. Освен това коефициентът на детската смъртност в Румъния е най-високият в ЕС – около 8 ‰. Това, вероятно, се дължи на недостига на лекари. Около 43 000 лекари са напуснали Румъния от 2007 г., за да търсят възможности за развитие в други държави.

9. Грузия (12,816 ‰)

Според Световната здравна организация водещите причини за смъртността са същите, като при повечето европейски държави: ракови и респираторни заболявания, както и наранявания и отравяния. Коефициентът на преждевременна смъртност (за лица под 65 години) се увеличава от 2000 г. насам, като заболявания на кръвоносната система и ракови заболявания са водещите причини за смъртността. Съществено влияние оказват високият дял на пушачите, алкохолиците и хората с наднормено тегло. Най-високите рискови фактори са високото кръвно налягане, високия индекс на телесна маса и употребата на тютюн.

10. Русия (12,785 ‰)

Над половината от смъртните случаи в Русия са причинени от сърдечно-съдови заболявания. Втората най-често срещана причина е ракът, последван от самоубийствата, пътни произшествия, убийства и отравяне с алкохол. Злоупотребата с алкохол е основен проблем в Русия, особено за мъжете. Продължителността на живота е 66,4 г. за мъжете и 77,2 г. за жените.

Страните с ниска смъртност имат по-добър достъп до здравеопазване, добре информирани граждани, като цяло по-добро хранене, по-висок жизнен стандарт и напредък в медицината.

Катар има най-ниската смъртност в света – 1,244 ‰. Този нисък дял на смъртността може да се дължи на подобрената здравна система на Катар, известна с технологично усъвършенстваната си апаратура и едни от най-добрите грижи за пациентите в света.

Десетте държави с най-ниска смъртност в света са:

  1. Катар (1,244 ‰)
  2. Обединени арабски емирства (1,519 ‰)
  3. Бахрейн (2,416 ‰)
  4. Оман (2,446 ‰)
  5. Майот (Франция, 2,710 ‰)
  6. Кувейт (2,787 ‰)
  7. Малдивите (2,821 ‰)
  8. Френска Гвиана (Франция, 2,956 ‰)
  9. Палестина (3,462 ‰)
  10. Саудитска Арабия (3,513 ‰)

Източник: World Population Review 

Публикувано от Spasimir

Сподели

Снимка на деня

Пред храма "Кандария Махадева" в Индия

ггф