България е член на Европейската космическа агенция и Групата за наблюдения на Земята

На 11 юни правителството одобри проекта на Споразумение за европейска кооперираща държава между  България и ЕКА.

В дейността на агенцията участват всички членки на ЕС без България и Хърватия, а членове са още държави като Швейцария, Норвегия, Канада.
 
Присъединяването на България към агенцията ще осигури достъп на редица български предприятия и научни организации до проекти за разработване и внедряване на високотехнологични продукти и услуги. От много години цялата научна общност прави петиции и усилия държавата да й осигури представителство в ЕКА, като основният проблем бе отпускането на средства за членския внос (който е около 1 млн. евро годишно).
 
Ощетени от липсата на членство бяха не само учените, но и предприятия и изследователски организации, които нямаха право да участват в проекти, финансирани от нея, дори и като подизпълнители. Сега новото споразумение би трябвало да стимулира развитието на иновативните малки и средни предприятия и тяхната конкурентоспособност. Освен това досега ЕКА годишно обявява проекти и програми за около 3 милиарда евро, за които наши предприятия и организации нямаха право да кандидатстват.
 
 
Друга новина от правителството през последната седмица бе и за включване на България в Групата за наблюдения на земята (GEO) чрез Министерството на инвестиционното проектиране (МИП).
 
GEO се занимава с изграждането на глобална мрежа за наблюдение на Земята. Тя дава възможност на международната общност за защита от физически и причинени от човека бедствия – откриване на екологични източници, управляване на енергийните ресурси и изменението на климата.
 
Включването на България в GEO ще позволи интеграцията на данни и информация от различни източници с цел намиране и вземане на устойчиви решения по проблемите на околната среда, както и изпълнението на функциите на МИП в областта на геодезията и картографията.
 
 

За ЕКА

 
Европейската космическа агенция или ЕКА е европейска междуправителствена организация за космически изследвания, основана през 1974 г. и включваща 17 страни-членки. Тя наброява около 2 000 сътрудници.
 
Главната квартира на организацията се намира в Париж, Франция. Космодрумът на Европейската космическа агенция е в Куру, Френска Гвиана. Технологичният център на ЕКА (ESTEC) се намира в Нордвайк, Холандия, Центърът за обучение на астронавти (EAC) в Кьолн, Германия, Контролният център (ESOC) в Дармщат, Германия, а Институтът за научни изследвания (ESRIN) във Фраскати, Италия.
 
През последните години Европейската космическа агенция, със своята ракета-носител Ариана 5, се утвърди като лидер в извеждането на търговски спътници и се превърна в основен конкурент на НАСА. Наред с тези задачи, ЕКА изпълнява и много научни мисии с цел изучаването на Земята и планетите от Слънчевата система.

Публикувано от geolub

1 Коментара - България е член на Европейската космическа агенция и Групата за наблюдения на Земята

Bubu (непроверено) February 08, 2017

Отговори
ОРЕШАРСКИ В КОСМОСА!

Сподели

Снимка на деня

Езерото Лама в Сибир

ггф