България бе приета за член на Европейската асоциация за регионална наука

Европейската асоциация е член на Международната асоциация за регионална наука (RSAI). Чрез този прием се създават условия и предпоставки българските учени, работещи в сферата на регионалната наука – икономисти, географи, урбанисти, архитекти, социолози, демографи и т.н. да имат възможността да участват активно в конгресите, конференциите, летните докторантски училища, да публикуват в списанията на организациите и др.
 
Това е напълно ново състояние за развитие на регионалната наука у нас и е едно от най-важните събития за социално-икономическата и регионалната география в България за последното десетилетие., коментира доц. д-р Косьо Стойчев, който присъства на знаковото заседание в Гронинген.
 
България официално членува чрез учредената Българска асоциация за регионални изследвания (БАРИ), която в своята основа се сформира от Университета за национално и световно стопанство, Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Асоциацията на професионалните географи и регионалисти (АПГР). 
 
Искам да изкажа своето удовлетворение и благодарност за оказаната подкрепа към президента на ERSA проф. Джоук Ван Дийк, президента на RSAI проф. Андрес Родригес - Поз, които дадоха своята подкрепа на българската кандидатура, както и на секцията на Румъния в лицето на проф. Даниела Константин. Изключително съм удовлетворен от съвместната работа с проф. Станка Тонкова (председател на БАРИ), която положи огромни усилия в работата при нейното създаване. Благодарности за подкрепата на проф. Стати Статев – Ректор на УНСС, проф. Анастас Герджиков – Ректор на СУ „Св. Климент Охридски“, доц. Стела Ралева – зам.-ректор на УНСС, член на УС на БАРИ, проф. Марин Русев – председател на Асоциацията на професионалните географи и регионалисти, Член на УС на БАРИ, както и на всички членове на Управителния съвет на БАРИ, споделя доц. д-р Косьо Стойчев, ръководител катедра „Регионална и политическа география“ в Геолого-географския факултет на СУ „Св. Климент Охридски, зам. председател на БАРИ, официална секция на България в ERSA и член на УС на АПГР. 
 

Публикувано от geolub

Сподели

Снимка на деня

Пред храма "Кандария Махадева" в Индия

ггф