Белоглавият лешояд в Източните Родопи продължава да се увеличава

Гнездовият успех през настоящата година е малко по-нисък от средното за Европа, но бе отчетен най-големият брой излетели малки, откакто се води статистиката за популацията на белоглавия лешояд от средата на 80-те години. Общо 46 млади белоглави лешоядчета напуснаха успешно гнездата.
 
Работата през сезона продължава с мониторинг на напусналите гнездата младежи и струпванията на лешоядни птици около площадките за подхранване в Източни Родопи.
 
 
Въпреки добрите новини в началото на aвгуст, в РИОСВ – Хасково бе получен сигнал за бедстващ млад белоглав лешояд в района на Студен кладенец. Младата птица бе открита във водите на язовира след неуспешен първи полет. С подкрепата на РИОСВ – Хасково, ДУ „Студен кладенец“ и Фондация „ Приятели на родопските крави“ младият белоглав лешояд бе спасен и рехабилитиран в продължение на една седмица. Той получи името Крали и бе маркиран с пръстени, за да може в бъдеще да се събират данни за пътешествията му. След като Крали се възстанови и укрепна на 17.08.14 г. бе успешно освободен в близост до мястото, където бе открит, и се присъдини към колонията белоглави лешояди, които обитават района на язовир Студен кладенец.
 
 
Опазването на белоглавия лешояд е една от най-успешните дейности на БДЗП. Данните от мониторинга, извършван вече за 27-ма поредна година, показват, че в края на 80-те години размножаващите се двойки са били едва 13, докато през последните години се наблюдава постепенно увеличаване на популацията с отчетения през настоящата година максимум за България от 70 двойки.
 
 
 
По материали на БДЗП

Публикувано от geolub

1 Коментара - Белоглавият лешояд в Източните Родопи продължава да се увеличава

Кирил (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Имам чувството, че много трудно се осъществява завръщането на лешоядите у нас. Трябват средства и доброволци, и ако намалим темпото ще изчезнат съвсем. В Гърция четох, че след като са спрели средствата постепенно съвсем се е стопила популацията.

Сподели

Снимка на деня

Над Седемте рилски езера

ггф