Бедствията - дигитални карти и данни за учители и родители

На 9 март в 19:00 ч. организираме безплатен уебинар, посветен на комуникацията с деца и ученици от различни възрасти на теми, свързани с бедствията. Събитието е предназначено за начални учители, преподаватели по география, родители и всички заинтересовани.

В уебинара ще направим обзор на:

  •  различни източници на географски данни
  •  виртуални глобуси
  •  платформи с данни в реално време
  •  платформи с данни от спътниково наблюдение в реално време
  •  дигитални архиви

Чрез тях ние можем да покажем тези събития по един изключително интригуващ и лесен за разбиране начин. Така уроците могат да станат наистина вълнуващи и разбираеми.

Участието е напълно безплатно. Връзка за записване: http://bit.ly/3EZD4v9

Защо темата е актуална и важна?

Данните от националнопредставително проучване на обществената осведоменост относно управлението на риска от бедствия, проведено през месец май 2021 г показват, че информираността на населението по отношение на бедствията, за които има вероятност да се случат в съответното населено място, е сравнително ниска (1). Според проучването всеки трети анкетиран (33%) посочва, че изобщо не е информиран по отношение на бедствията, за които има вероятност да се случат в неговото населено място. Определилите се като напълно информирани са едва 2%. Под половината от анкетираните показват познаване на възможностите за намаляване на въздействията и последиците от бедствия. Пълна липса на информираност се регистрира при 47% от респондентите.

В същото време събития като земетресенията в Турция от началото на февруари 2023 г., наводненията в Карловско от 2022 г. и многото пожари в последните години, ни напомнят колко важна е тази тема за цялото общество.

Публикувано от boyan.petrov

Сподели

Снимка на деня

Плажът и залива Магенс на о-в Сейнт Томас са сред най-красивите в света, според класация на NG, Американски Виржински острови

ггф