Барбадос – от британската корона до република

Барбадос обяви намерението си да премахне управлението на британската корона и да стане република. Целта е да завърши процеса навреме за 55-ата годишнина от независимостта от Великобритания, която ще се отбележи през ноември 2021 г. и ще се сложи край на колониалното управление на страната. Изявлението е част от Тронната реч, очертаваща политиките и програмите на правителството преди новата сесия на парламента, написана от министър-председателя Мия Мотли. От Бъкингамския дворец заявяват, че решението „не е неочаквано“ и „многократно е било обсъждано“.

Барбадос е един от най-населените и проспериращи карибски острови. БВП на глава от населението в страната (18 000 американски долара) е два пъти по-голям от този на България. Придобива независимостта си от Великобритания през 1966 г. В миналото е изцяло зависима от износа на захар, но в днешно време икономиката се диверсифицира в туризъм и финанси. Сегашният министър-председател Миа Мотли е избрана през 2018 г. Тя е първата жена на този пост.

Барбадос от Международната космическа станция
Картосхема на държавите, които са част от Британската общност

Барбадос няма да е първата бивша британска колония в Карибския район, която ще стане република. Гвиана предприема тази стъпка през 1970 г., по-малко от четири години след придобиването на независимост от Великобритания. Тринидад и Тобаго последваха примера през 1976 г. и Доминика през 1978 г. И трите държави останаха в рамките на Британската общност. Сегашното правителство на Ямайка си е поставило като приоритет подобно действие.

Публикувано от Spasimir

Сподели

Снимка на деня

Районът на село Резово

ггф