Балканските езера: Дойранско езеро

Балканските езера: Дойранско езеро

Географска характеристика
 
Дойранското езеро е езеро от групата на Егейските езера. Разположено е на Балканския полуостров в провинция Македония между Република Гърция и Република Македония. На различните балкански езици езерото се нарища – Дойранско езеро (на български), Лимни Дойрани (Λίμνη Δοϊράνη, на гръцки), Празиас (Πρασιάς, на старогръцки), Doiran Lake (на английски). 
 
На границата между Гърция и Македория.
 
 
Езерото е разположено на територия от 43,1 km2 като по- голямата част е разположена в югоизточната част на Република Македония – 27,3 km2, докато на гръцката страна се падат 15,8 km2. Надморската височина на езерото е 148 m и това го прави относително ниско. Формата на езерото е овална, широчината му е 7,1 km, а дължината 8,9 km. Максималната дълбочина на Дойранското езеро е 10 m. Произходът на езерото се свързва с тектонските движения. В езерото се вливат значителен брой реки, от които по-големи са Сурловската река и река Ханджа, а също и карстови извори, които се намират на югоизточната страна на езерото. Езерото се отводнява от река Гьолая (Арджан), която се влива във Вардар.
 
 
Природата на езерото
 
 
Езерото е дом на 16 вида риби. Влажната гора „Мурия“ е включено в списъка на природните забележителности.
 
Дойранското езеро е място с влошена екологична обстановка. Снимка: Уикипедия
 
 
Населените места разположени около Дойранското езеро са селата Николич, Нов Дойран, Стар Дойран и Сретеново от македонска страна и село Дойран от гръцка страна.
 
Поради използването на водите на езерото през изминалите десетилетия то е загубило голям обем от водата си, което е довело до изчезването на 140 вида от флората и фауната. През последните няколко години езерото възстановява част от водния си обем.
 
Край бреговете на езерото са се провеждали едни от най-тежките битки по време на Първата световна война. Снимка: Уикипедия
 
 
В историята
 
По време на Първата световна война, езерото е разположено на южната линия на македонския фронт и неговият южен бряг е бил мястото на няколко битки между съюзническите и българските войски през 1916, 1917 и 1918 г. Издигнат е паметник за една от битките и има две гробища на гръцки и британски войници на възвишение разположено на няколкостотин метра от южния бряг на езерото.
 
 
Автор: Атанас Китев

Публикувано от Анонимен (непроверено)

Сподели

Снимка на деня

Над магистрала "Струма" в района на Бобошевската котловина

ггф