Бактерия може да е причина за потъмняването на леда в Гренландия

Той свързва в едно сажди и прах, образувайки зърнесто вещество, познато като криоконит. С потъмняването на повърхността ледовете губят отражателните си качества, поглъщат повече слънчева светлина и е по-вероятно да започнат да се топят.
 
 
Д-р Еруин Едуърдс, биолог в Университета в Абъристуит, посочва по време на годишната конференция на Микробиологичното общество, че дупките на криоконита покриват 200 хиляди кв. км от ледената покривка на Гренландия. По думите му разтопяването на ледовете в Гренландия би могло да доведе до 7-метрово увеличение на морското равнище. Не е сигурно в каква степен и кога ще протече това разтопяване. Въпросът е как бактериалните процеси допринасят за това, изтъква д-р Едуърдс. 
 
 
Два фактора са от ключово значение за стабилността на арктическата ледена покривка - единият е температурата, а другият отражателната способност на леда, нарична албедо. Чистият полярен лед отразява две трети от слънчевата светлина обратно в Космоса. Арктическият регион обаче е най-бързо затоплящият се регион на планетата, а ефектът на криоконита драматично намалява албедото на леда. В областите, където микробите са се разпространили се абсорбират четири пети от слънчевото лъчение и ледът се топи по-бързо.
 
 
Източник: ИА Фокус
 

Публикувано от dimitar.zhelev

Сподели

Снимка на деня

Средновековната църква Св. Никола в Сапарева баня

ггф