Азорските острови – мост между Европа и Америка

Азорски острови
Азорските острови са свързани с едно не особено известно понятие – Макаронезия, общо наименование на архипелази, разположени недалече от Европа – на запад в Атлантическия океан. С това название древногръцките географи наричали островите западно от Гибралтарския проток и то буквално означава “блажени острови”. Към Макаронезия се отнасят днешните владения на Португалия – Азорските острови и островите Мадейра и Селваженш, както и испанските Канарски острови и островите Зелени нос (Кабо Верде). 
 
Първи поглед към късчето земя в Атлантическия океан – остров Сан Мигел
 
Азорски ананаси – отглеждат се в специализирани оранжерии и са на пазара през цялата година
 
Типична улица във вътрешността на главния административен център - Понта Делгада
 
Не е известно кога точно са открити Азорските острови, но има сведения, че са били познати на картагенците, норманите и арабите. Счита се, че през IX в. тук са пребивавали викингите. Едва през XIII – XIV в. на италиански и испански карти се появяват ясно обозначени острови по тези ширини. За начало на колонизацията от жители на Пиренейския полуостров, пристигнали тук със семействата си, е приета 1439 г. През 1493 г. на връщане от Америка на остров Санта Мария спира и Христофор Колумб. Дълга е историята на тяхното усвояване и преминаване от едни ръце в други. През 1976 г. Азорските острови стават автономен регион на Португалия.
 
 
 
Из централната част на Понта Делгада
 
Обикновено туристическите потоци мужду Северна Америка и Европа подминават по въздушен и морски път Азорските острови. Те са мястото, където най-късно европейци посрещат изгрева и най-късно изпращат залеза. Обградени са от Атлантическия океан и са разположени на върха на Средноатлантическия хребет, където вулканските процеси от незапомнени времена до наши дни са господари на 9-те острова от архипелага. Произходът им определя и формите на релефа, превърнали се в запазена марка на островите. Където и да отидеш, дейността на вулканите напомня за “горещото” минало на тази част от света. В геоложко отношение са изградени от базалти и гранити.
 
Вулканските ландшафти придават екзотичен вид на островите
 
 
Вулканско езерце обградено от изкуствено посадена гора от японска туя
 
Наименованеието на островите вероятно произхожда от старата португалска дума “azures”, означаваща лазур, искрящо синьо. По-романтичната версия е свързана с твърдението, че наименованието на островите идва от думата “Açor” – ястреб (счита се, че арабите ги назовали Ястребови острови). Според легендата моряците следвали ястребите, които летели към своите гнезда и така им указали пътя към бреговете. Но досега не е установено островите да са били обитавани от тези птици. 
 
 
Поглед към красивите вулкански езера Верде и Азул (Зеленото и Синьото) в един от големите кратери на остров Сан Мигел
 
 
 
Безспорно Азорските острови са екзотична, а същевременно и най-отдалечената населена част от Европа – намират се на около 1500 km от португалския бряг и на почти 4000 km от бреговете на Северна Америка. Най-високата им точка е вр. О-Пику (2351 m) – действащ вулкан. Общият брой на островите е 9, като има и много малки, пръснати около тях скални островчета и рифове. Названията на отделните острови са звучни и колоритни, като Сан Мигел (770 km2), Терсейра (578 km2), Пику (455 km2), Фаял (165 km2) и пр. Общата площ на архипелага е 2333 km2. В близост до островите се заражда важният за климата на Европа Азорски антициклон. Климатът е субтропичен морски, като средните температури дори през зимата са около 17–19°C, а летните са 24–25°C. Валежите варират за отделните острови, като най-високи са на остров Флорес – около 1600 мм. Температурата на водата е в границите +17 – +23°C. 
 
 
 
Изглед от град Рибейра Гранде, разположен в северната част на остров Сан Мигел
 
 
Островите са родина на редица ендемични видове растения и животни, като красивата азорина (Azorina) и азорския синигер (Pyrrhula murina). Хортензията, и особено синият й вариант, макар и привнесена, е успяла да се превърне в символ на островите и се среща като дълги редици от храсти край пътища, дворове и къщи. С времето португалците донесли тук много различни дървета, храсти и цветя, и сега островите приличат на красиви ботанически градини с добре уредени пътища и алеи за разходки с превозно средство или пеша. Природозащитното законодателство на островите е успяло да съхрани и големи участъци от най-характерните коренни ландшафти. Ненапразно през 2005 г. Азорските острови получават награда на Европейския съюз за запазена природа и развитие на екологичния туризъм. На остров Сан Мигел се отглежда и уникално пастирско азорско куче, което е много рядка порода и представлява специален интерес за любителите на тези животни. Официалното название на породата е Cão Fila de São Miguel
 
 
 
 
Дегустация на прочутите азорски ликьори
 
 
 
На островите цари чистота не само по градските и селските улици, но буквално навсякъде, където стъпва човек. Оформените места за почивка и досег с природата предлагат чудесни условия за разходка и пикник, панорамни гледки към съседните острови и безбрежието на океана. За туристите има чудесни плажове, пещери, възможности за подводни разходки и пр., за любителите на катеренето – отвесни скални маршрути. Многобройните маркирани туристически пътеки с различна дължина и степен на трудност създават чудесни възможности за пешеходен туризъм. Има и специализирана флотилия от известни местни риболовци, които могат да ви помогнат да хванете най-вкусната риба на света и сами да си я приготвите по местни рецепти. Голям е броят на минералните басейни, на спортните площадки, игрищата за футбол, голф и пр. 
 
Естествени басейни с топла минерална вода – запазена марка на курорта Фурнас
 
Изглед към красивото езеро Фого
 
Екзотична растителност в няколко защитени природни територии,  в които има и много растителни видове пренесени от други континенти
 
 
Синята хортензия, чиито цвят се дължи на киселите вулкански почви е символ на Азорските острови
 
Населението на островите е около 250 хил. жители, предимно от португалски произход, но има и преселници от Франция, Фландрия и др. То е неравномерно разпределено по островите, като най-многобройно е на остров Сан Мигел – около 138 хил. жители, а на остров Корво има само 430 жители. Значителна част от населението на островите в миналото е емигрирало основно в САЩ и Канада и до ден-днешен то поддържа тесни връзка със сънародниците си на островите – влагат се инвестиции в местната икономика, изнасят се продукти за специализираните магазини в съответните страни.
 
 
 
 
 
За главни градове на Азорските острови се считат Понта Делгада на остров Сан Мигел и Ангра ду Ероижму на остров Терсейра. Тук са и най-големите летища и пристанища, приемащи самолети и кораби от различни страни. 
 
 
Понта Делгада е изключително приятен и приветлив град с около 70 хил. жители, разположен на южния бряг на остров Сан Мигел. Истинско удоволствие е да се разхожда човек по тесните улици и площадите на града, да пие кафе или местен зелен чай, гордост на хората от островите. Заслужава си да се посети историческата църква “Сан Хосе”, местният музей и Музеят на вината, както и да се видят представленията на театъра, да се чуят концертите в църквите, да се обходят пазарите или пък, когато има фестивал, нещо, което се случва често, човек да се смеси с тълпата от местни жители, усмихнати и приятелски настроени. Забележителност на града е и старото дърво, посадено през 1870 г., около което днес е направен красив парк.
 
Екопътеките преминават през невероятно красиви райони и са съобразени с различната възраст на туристите
 
Типични ландшафти в селските райони на островите
 
Във Vale das Furnas на остров Сан Мигел се чувства диханието на Земята – в долината бликат десетки гейзери и димят отворите на подземните канали. Разходката по тези места, обгърнати в пара и мистика, е истинско приключение. Естествено загрятата земя се използва за приготвянето на прочутия местен специалитет cozido, който е туристическа атракция в района. Свинско, пилешко и телешко месо, и няколко вида зеленчуци се поставят в големи глинени тенджери, които се спускат с въжета на дълбочина почти метър в издълбани специално за целта ями и се зариват с топлата и влажна почва. Ястието се задушава няколко часа в горещата земя, след което се сервира в малките ресторантчета с местно вино по избор.
 
 
Пристанището на Понта Делгада предлага наблюдение на делфини и китове в близкото крайбрежие
 
 
В миналото китоловната дейност е била основен поминък на хората от островите. Днес тя е забранена. На островите е много добре развито земеделието, което е ориентирано към износ на зеленчуци и плодове с високо качество. Тук се отглеждат уникално вкусните азорски ананаси, от които се правят специфични маркови сладка и ликьори. Създадени са плантации за зелен чай, който намира пазар в много европейски и американски страни. Лозарството и винарството са също много добре развити, а произвежданото зелено вино е с неповторим вкус. Изградени са специализирани ферми в областта на говедовъдството и овцевъдството. Произвежданите млечни продукти са гордост за островите и представляват важно перо от износа. Постепенно с идването на туристите се е развило и производството на сувенири – играчки и кукли от стебла и листа на царевица и хортензия, красиви изделия от люспи на риби, бродирани тъкани, керамика и пр. И до ден-днешен на островите има няколко военноморски и военновъздушни бази. 
 
 
 
 
Поставяне на съд с местния специалитет “козидо” в специално приготвените горещи вулкански ями
 
Пътуването до Азорските острови е докосване до един свят на природни красоти и гостоприемни хора, истинска градина сред океана, която предлага разнообразни възможности за туризъм и почивка, но и място, където можем да се почувстваме независими и достатъчно отдалечени от напрегнатото ежедневие на европейския континент. 
 
Красив район в околностите на Фурнас 
 
Кулинарната гордост на местните жители – “козидо”- няколко вида меса и зеленчуци, задушени във вулканска яма 
 
 
Плантации за зелен чай, сервиран във всички заведения по островите и изнасян успешно в много страни на света
 
 
Китовете са отдавна забранени за лов, но пък рисунките им са добра градска украса
 
 
 
 
Текст и снимки: проф. Румен Пенин

Публикувано от Prof.Rumen.Penin

Проф. Румен Пенин е географ и пътешественик, ръководител на катедра „Ландшафтознание и опазване на природната среда“ в Геолого-географския факултет на Софийския университет в периода 2006 – 2014 г., доктор от Московския държавен университет. Главен редактор е на електронното списание „Географ“. Автор е на книги, учебници, ръководства, монографии, научни статии, както и на фотографските изложби „Географията като приключение, географията като пътешествие“ и „Географията – пътешествие и приключение“, представени в над 100 селища на България. Изнася поредица от лекции, свързани със своите пътешествия, както и с географското образование и обучение в десетки селища в страната. Той е инициатор и председател на организационния комитет на Българския географски фестивал.

8 Коментара - Азорските острови – мост между Европа и Америка

Марина Стоева (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Благодаря Ви, професоре, за чудесния материал! Аз, да си призная, съвсем малко знаех за тези острови и ми беше изключително полезно да прочета статията Ви! С нетърпение очаквам още материали от Вас!

Славков (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Това лято успях да стигна до тези вълшебни места, автора е показал всичко най-важно от Сао Мигел, който е и най-големият остров

Genata (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Мечта са ми тези острови и се радвам, че тук получих още интересна и полезна информация за тях от моя преподавател проф. Пенин, който на лекции по неповторим начин ни показваше и разказваше за природата на света. Надявам се и в бъдеще ще има още неща от пътешествията му. Желая му здраве и благодаря за отношението му към нас, редовите студенти.

Златина (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Професор Пенин отново ни води из малко познати и много интересни кътчета на света. Благодарности за увлекателния текст и хубавите снимки, професоре!

Мишо (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Архипелагът е невероятен, а тук ни е показан и със страхотни снимки.

Мишо (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Една от най-добрите статии в сайта, за което главно допринася снимковия материал. Пожелавам на себе си и на всички читатели още безброй подобни материали!

Туризъм 3 (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Туризмаааа, туризмаааа ви поздравява, професоре!Благодарим за таблото и поздрав за 8-ми декември!

Географ (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Чудесна статия! Благодаря Ви проф. Пенин! Една от мечтите ми е да посетя тези острови.

Сподели

Снимка на деня

Екваториална гора - национален парк Улу Тембуронг, Бруней

ггф