Азербайджан в 15 факта

Азербайджан в 15 факта

Някои страни винаги са звучали еднакво близко и далечно, познато и непознато, ясно и неясно. Оттатък Черно море има група от три държави, които наричаме просто Кавказки републики, но за тях знаем повече стереотипи, отколкото факти от съвременната действителност. Най-голямата по площ от тях е Азербейджан, както и най-далечна от България. Затова нека станем с 15 факта по-близо до Азербайджан.

1. Азербайджан е разположен между планинската верига Кавказ и голямото езеро Каспийско море и въпреки че често е определян за азиатска страна, Азербайджан е член на Съвета на Европа.

2. Стопанството на Азербайджан е силно зависимо от добива и преработка на петрол. Около 90% от износа на страната са нефт, природен газ или сродни продукти, което обвързва цената на местната валута, манат, с петрола. Поради тази причина от 2015 г. насам цената на маната спрямо лева е паднала двойно.

3. Столицата на Азербайджан, Баку е разположена на Каспийско море и е най-ниско разположената столица в света (-28 m).

4. Тук се сливат Европа и Азия – западната и източната култура. Старият град на Баку е вписан в Списъка на световното културно наследство. В най-старата част на града се намира крепостта „Ичери Шахер“. Други забележителности са Дворецът на Ширваншаховете и Момината кула.

5. В Баку от 2016 г. се провежда старт на Формула 1 като трасето е по улиците на града. Баку се превръща във втория град от бившия Съветски съюз след Сочи, който приема старт от Формула 1.

6. Азербайджан се слави с традиции в производството на килими. В Баку е открит и Музей на килимите през 2014 г., който има формата на навит килим. В него можете да разгледате килими от различни епохи и краища на страната, както и да се насладите на демонстрации на тъкане на килими.

7. Бебетата в Азербайджан се къпят със солена вода, тъй като поверието гласи, че това ще ги направи силни, смели и честни.

8. Азербайджан се намира все пак в район със сложна политическа обстановка. Към държавата се отнася и ексклавът Нагорни Карабах, който обявява своята независимост от Азербайджан през 1994 г., след продължила няколко години война. До днес обаче населеният почти изцяло с арменци Нагорни Карабах, не е признат за независима държава, но реално нито Азербайджан, нито Армения контролират територията.

Изглед от планините на Нагорни Карабах

9. Кутаби е името на местния хляб. Това ястие е сред най-популярните азерски ястия по света, като съществуват много вариации на кутаби – пълнени със зеленчуци, тиква или месо.

10. Една от най-известните забележителности в Азербайджан е т.нар. „Горящата планина“ (Янардаг). Газовите находища са навсякъде в страната и понякога газът излиза на повърхността.

11. Много от обектите в Азебрайджан носят името на Гайдар Алиев. Управлявалият в периода 1993 – 2003 г., бивш президент спомага за независимостта на Азебрайджан и за поставянето на основите на съвременната държава.

12. Местната валута манат прилича много на еврото. Азербайдажанските президенти акцентират върху факта, че азерите са европейци и затова оприличават валутата с еврото.

13. За тези които се чувстват привлечени от плажовете на Каспийско море, ще ги разочароваме, тъй като водата е изключително мръсна и мирише на нефт.

14. Местната порода коне - карабахските коне са едни от най-бързите коне в света. Те са сред най-старите породи и интересното е, че в миналото азерите са консумирали конско месо, но днес ценят конете и конското месо не присъства на трапезата им. 

15. Град Ганджа е вторият по големина град в Азербайджан. Разположен е в западната част на страната, в близост до границата с Грузия. Интересното е, че градът е разрушен от земетресение през XII век и след това е построен наново, но на няколко километра на запад от мястото, където е бил разрушеният град. 

Снимки: Wikimedia Commons

Автор: Димитър Янакиев

Публикувано от dimitar.yanakiev

Сподели

Снимка на деня

Старият град в Созопол

ггф