Айфеловата кула генерира собствено електричество с вятърни турбини

Последното й допълнение е нещо напълно ново, но за сметка на това може би в най-голяма степен отговоря на първоначалния замисъл на кулата да бъде монумент на човешкия гений и артистичност. 
 
 
В рамките на мащабен ремонт и обновяване на първия етаж компанията, която поддържа Айфеловата кула - SETE, добавя редица екологични елементи. Първите са двойка вятърни турбини, създадени от специалистите от Urban Green Energy. Двете турбини с вертикална ос са монтирани на второто ниво на кулата на около 122 m над земята - позиция, където ще могат да улавят максимално количество вятър. Турбините са специално боядисани, така че да се сливат с кулата и на практика не произвеждат звук. Те могат да улавят вятър от всяка посока, генерирайки годишно общо 10 000 киловатчаса, което е достатъчно енергия за първия етаж. 
 
 
Панорамен поглед от Айфеловата кула. Снимка: Уикипедия
 
 
Пред Айфеловата кула не са поставяни изисквания за екологичност, но SETE иска да намали въздействието й върху околната среда с 25% в рамките на Климатичния план на Париж. Реновирането, което включва още козметични ремонти и подобрения на безопасността, струва общо 30 млн евро. Следвайки посоката на устойчиво развитие, SETE възнамерява да инсталира LED осветление, слънчеви панели, система за събиране на дъждовна вода и мощни топлинни помпи. 
 
 
Източник: ИА Фокус

Публикувано от dimitar.zhelev

Сподели

Снимка на деня

Около Смолянските езера

ггф