Автономен изследователски кораб ще прекоси Атлантика без екипаж

 
 
Възможно е това да е “Мейфлауър“, но не корабът, отвел пилигримите до Америка, а автономният изследователски кораб “Мейфлауър” (MARS). Плановете предвиждат захранвания със слънчева енергия плавателен съд да потегли от Плимут, Англия и да пристигне в Плимут, щата Масачузетс, през 2020 г. по случай 400-годишнината от плаването на истинския кораб. На борда му ще се осъществят множество научни експерименти. Проектът е съвместна инициатива на Плимутския университет, компанията MSubs, специализирана в конструирането на автономни кораби и производителят на яхти Shuttleworth Design. 
 
 
 
 
Дължината на MARS ще бъде 32,5 m, а широчината 16,8 m. Корпусът му ще бъде изработен от композитен материал от стъкло, арамид и пяна, а декът от въглероден композит. Използвайки едно от две или и двете си платна едновременно, корабът ще бъде в състояние да се движи със скорост 20 възела (37 км/ч). При безветрени дни платната ще се прибират автоматично и ще се задейства соларният му електрически двигател. Предвижда се слънчевите клетки на плавателния съд да генерират електричество, достатъчно за поддържане на скорост 5 възела (9 км/ч), като обсегът на кораба ще бъде неограничен. Част от клетките ще са на разгъващо се крило, което ще се отваря само при тихо море. Навигацията ще се извършва чрез съчетание от GPS и система за избягване на сблъсъци.
 
 
 
 
Според Брет Фаноьф от MSubs прекосяването на Атлантика би могло да отнеме между 7 и 10 дни, но в зависимост от задачите, възложени на “Мейфлауър” би могло да продължи и няколко месеца. Ще се проведат изследвания в областта на метеорологията, океанографията и климатологията.
 
 
 
 
Източник: ИА Фокус
 
 

Публикувано от dimitar.zhelev

Сподели

Снимка на деня

Село Теплен в подножието на планината Стъргач

ггф