Автентични народни обичаи и Северняшка сватба са част от второто издание на Национален събор „Леденика“

Първото издание на събора получи широк отзвук сред обществеността и успя да му донесе редица престижни награди. Фестивалът спечели първа награда в категория „Духът на България“ в обявения от Министерство на туризма конкурс, както и приз за „Фестивален туризъм“ на „Балканските награди за туристическа индустрия“.


В програмата на второто издание на Национален събор „Леденика“ ще вземат участие групи и изпълнители за автентичен и обработен фолклор от различни етнографски области на България. Записани са и включени в събора 69 танцови и певчески състава с общо 1 200 участници от областите Видин, Монтана, Плевен, Русе, Добрич, София, Кюстендил, Враца.


Откриването на програмата, в първия ден от Събора - 24 юни, ще започне с възстановка на народния обичай „Брашленкьо“, чрез който момите в миналото са гадаели своя късмет в женитбата, както и с честването на Еньовден, празник, който всяка година се отбелязва на 24 юни. 


Колоритност и уникалност на фестивала ще придадат с участието си калоферските гайдари, сурвакарската група от село Друган, пресъздаването на народния обичай „Калуша“ и изпълнението на магически нестинарски танц.


Нов и атрактивен акцент в програмата на тазгодишното издание ще бъде надиграването между 4 фолклорни клуба, с над 200 участници от Враца, Козлодуй, София и Мездра. 


Специални гости на второто издание на Събора са народните певици сестрите Мария и Магдалена Филатови, Берковската духова музика, Мъжка фолклорна група „Огражденска четворка”, Светлин Миланов.


Кулминацията на Националния фолклорен събор „Леденика“ ще бъде пресъздаването на автентична Северняшка сватба, като ритуалът ще бъде на 25 юни от 13.30 часа. Младоженците, които избраха да се венчаят са д-р Ивайло Тодоров и Мария Спасова. Докторът е стоматолог и е от Мездра, а Мария е главен асистент д-р в Института по полимери към Българска академия на науките, и е от София.


На поляната ще бъдат опънати няколко дълги редици с месали, на които ще се настанят над 1000 гости. Поръчани са над 2 000 глинени купи и глинени чаши, изработени от местен грънчар. За всички ще има погачи, сирена, кашкавал и вино. Гостите на сватбата ще бъдат нагостени с вкусна курбан чорба. Над 570 са желаещите, които са се записали и са подали заявка да се включат в автентичния ритуал. Изискване към гостите на сватбата е всички да бъдат облечени в народни носии.


Тази година Съборът събира и десетки майстори и занаятчии, които ще представят свои уникални творби и изделия. Към момента има подадени 21 заявления от занаятчии от Враца, Троян, Казанлък, София, Чипровци, Пловдив, Плевен и Трявна. Продукцията, която ще се предлага, включва ръчно изработени сувенири от вълна, чанти, торби, тъкани килими и черги, национални носии, ризи, български народни музикални инструменти, реплики на стари български накити – нагръдници, пафти, битова керамика. Майстори ножари и копаничари също ще покажат своя богат асортимент от стоки. Ще има пчеларски продукти, медовина и изделия от пчелен восък.


По време на фестивала всеки ще има възможност да изтъче свое платно на стан или да изработи съд на грънчарско колело.


За най-малките посетители на Събора са предвидени много изненади и забавления. Чрез „Игри от миналото“ децата ще могат да се запознаят с детството на своите бабите и дядовци. Те ще се потопят в състезанията и игрите „Ораторе-Бораторе”, „Чин, чин, пръстен”, „Прескочи кобила”, „Хвърчи, хвърчи....орел”, „Шуми, шуми...кърпа”, „Кральо-Портальо” и много други.

Източник: ИА Фокус
 

Публикувано от geolub

Сподели

Снимка на деня

Музиканти от Доленския район в Словения

ггф