Австрия в 15 факта

Австрия в 15 факта

Австрия предлага изключително разнообразие по отношение на природа, култура и история. Предлагаме ви да се потопите в красотата на тази близка държава със следните 15 факта.

1. Австрия е известна като алпийска страна, тъй като Алпите заемат 2/3 от територията ѝ. В страната се намират 13 върха с височина над 3000 m и 34 върха с височина над 2000 m, като най-високият връх на Австрия е вр. Гросглокнер (3798 m).

2. Водопадът Кримлер, който се намира в близост до град Залцбург, е най-високият водопад на страната. Със своите 380 m височина, Кримлер, представлява няколко последователни водопада, които образуват каскада.

3. Австрия е една от страните с най-голям процент Нобелови лауреати на глава от населението като остава само зад Люксембург и държавите от Скандинавския полуостров. Към този момент 19 австрийци са носители на Нобеловата награда.

4. Виенският зоопарк е най-старият в света. Той е създаден през 1752 г. от император Франц-Стефан и до днес зоологическата градина на Виена е една от най-поддържаните и най-посещваните в Европа.

5. За австрийците изкуството и културата са израз на националната идентичност. Днес светът познава мнозина известни австрийски творци като Моцарт, Щраус, Фройд и др.

6. Дворецът Шьонбрун, който е сред основните забележителности на Виена, е част от Световното културно наследство на ЮНЕСКО. Дворецът отразява стилът на Хабсбургите. В него има 1440 стаи.

7. В централното гробище на Виена има над 2,5 млн гроба, което де факто е повече от населението по настоящем в града (около 1,9 млн. души).

8. Поради централното си разположение, Австрия граничи с 8 държави, което ѝ отрежда трето място в Европа след Русия, която граничи с 10 държави в Европа и Германия, която граничи с 9.

9. Schuhplattler се нарича традиционният танц за Тирол. За да се танцува е препоръчително човек да има добра координация с ръцете и здрави крака.

10. Австрия е една от малкото страни в Европа, в която има отворен целогодишно ски курорт – курортът Хинтертукс.

11. След Втората световна война, Австрия решава да запази неутралитет. Затова и до ден днешен Австрия е член на Европейския съюз, но не принадлежи към НАТО.

12. В Австрия се намира най-дългата пещера от лед. Ледената пещера Айсризенвелт, която се намира на около 50 km от Залцбург, е покрита с лед само в първия си километър, след това няма лед в нея.

13. Австрийското знаме е едно от най-старите в световен мащаб. Датира от 1191 г., когато на власт е Леополд V. Легендата гласи, че по време на една от неговите битки, бялата му дреха била изпръскана с кръв и само по средата ѝ останала бяла линия. По този начин се „родило“ австрийското знаме.

14. Над 60% от територията на Австрия е планинска и има изключително красиви гледки. Интересно място за посещение е природният парк "Грюнер-Зе", в който при топенето на ледниците през пролетта и лятото се формира красиво езеро с изумруденозелени води. Следва да се отбележи също, че и районът на парка е с карстов релеф, което също води до този цвят на водата.

15. Друга известна австрийска забележителност, която е известна със спиращите дъха гледки, е градчето Халщат, разположено на едноименното езеро. Интересен факт е, че многобройните китайски туристи, които са посетили града се влюбват в него и решават да построят град-реплика на Халщат в Китай.

Автор: Димитър Янакиев

Снимки: Wikimedia Commons

Публикувано от dimitar.yanakiev

Сподели

Снимка на деня

Изглед към Мелнишките пирамиди

ггф