Атлас на облаците дава информация за живота на Земята

Създавайки атласи на облаците, изследователите са били в състояние по-точно да предскажат местоположението на различни растения и животни, и то с безпрецедентна пространствена резолюция. Това е дало възможност на учените да изследват определени видове, включително такива, които обитават отдалечени региони. Резултатите са публикувани в журнала PLOS Biology.
 
 
Облаците влияят директно на локалния климат, причинявайки разлики в почвената влажност и количеството слънчева светлина, които са двигател на фотосинтезата и продуктивността на екосистемите. Изследователите са демонстрирали потенциала за създаване на модели на разпространението на видове чрез проучване на вид южноамериканска птица и вид южноафриканско растение. 
 
 
 
 
“Когато мислим за опазването на биоразнообразието, един от най-важните въпроси е къде са видовете?” казва Адам Уилсън от Университета в Бъфало, ръководител на изследването. Картите биха могли да послужат и за проследяване на промени в екосистемите.

Източник: ИА Фокус

Публикувано от dimitar.zhelev

Сподели

Снимка на деня

Плажът и залива Магенс на о-в Сейнт Томас са сред най-красивите в света, според класация на NG, Американски Виржински острови

ггф