Астрономи за пръв път наблюдаваха раждане на куп от звезди

Откритието може да хвърли светлина върху образуването на младата Вселена, когато формирането на звезди е било в пиковите си стойности.
 
Формирането на звезди е протичало с най-висока скорост, когато Вселената е била на възраст между 3 и 4 милиарда години. По това време в галактиките са съществували исполински купове, които формират звезди. Възникването на тези купове е загадка, но засичането на такъв куп сега може да помогне за разрешаването й. “И досега куповете са изучавани усилено, но за пръв път наблюдаваме новоформиран куп”, казва астрономът Анита Занела. Повечето от проучваните досега купове съдържат звезди на възраст над 100 милиона години, което означава, че са относително стари, отбелязва Занела. Тя и колегите й са решили да наблюдават относително млади звезди с надеждата да открият млади купове.
 
Астрономите са използвали телескопа Hubble на американската Национална космическа агенция (NASA), за да открият купа, който се намира в галактика на 10.4 милиарда светлинни години от Земята и датира от времето, когато Вселената е била на 3.3 милиарда години. Учените са изчислили, че купът е широк около 3000 светлинни години и има маса над 1 милиард пъти масата на Слънцето. Използвайки данни за излъчената от купа светлина, астрономите са установили, че газовият облак е произвеждал “ еквивалента на 32 звезди с масата на Слънцето всяка година. Това са 40 процента от звездите в галактиката, където той се намира.
Резултатите от проучването предполагат, че формиращите звезди купове възникват като гигантски плътни “джобове” в турболентните, богати на газ млади галактики. Според предварителните изчисления животът на исполинските купове е продължавал около 500 милиона години. Учените смятат, че куповете не са били унищожавани веднага от мощните ветрове на новородените звезди, а са съществували достатъчно дълго, за да се придвижат към центровете на галактиките. “Миграцията на куповете би могла да обясни защо и как са се формирали издутините на галактиките”, казва Занела.
 
 
ИА Фокус
 
 
 

Публикувано от geolub

Сподели

Снимка на деня

Утринен поглед към Рокамадур, Окситания, Франция

ггф