Астрономи са засекли рекордно изригване от черната дупка на Млечния път

Изчислено е, че супермасивната черна дупка в центъра на галактиката, наречена Sagittarius A или Sgr A, съдържа около 4.5 млн пъти масата на Слънцето. Учените са направили неочакваното си откритие, използвайки Chandra, за да наблюдават как Sgr A реагира на намиращ се наблизо газ, познат като G2. 
 
 
Изследователите имат две основни теории за причините за мощните избухвания. Първата е, че до супермасивната черна дупка се е доближил астероид, който се е пръснал под въздействието на гравитацията. Останките от небесното тяло са се нагорещили, произвеждайки рентгенови лъчи, преди да преминат завинаги точката, от която връщането е невъзможно, наричана хоризонт на събитията. 
 
Свръхмасивна черна дупка. Графика: Уикипедия
 
Втората теория предполага, че линиите на магнитното поле на газа, носещ се към Sgr A, може да са се преплели. Има случаи, в които тези линии променят разположението си и произвеждат ярки изригвания на рентгенови лъчи. “В крайна сметка въпросът за причините за тези гигантски изригвания от Sgr A все още търси отговор”, казва съавторът на научното изследване Габриеле Понти от Института за астрофизика “Макс Планк” в Гархинг, Германия. “Такива редки и екстремни явления ни дават уникалния шанс да използваме малко количество разпадаща се материя, за да разберем физиката на един от най-загадъчните обекти в нашата галактика”, отбелязва Понти. 
 
 
Източник: ИА Фокус

Публикувано от dimitar.zhelev

Сподели

Снимка на деня

ггф