Астрономи откриха една от най-далечните планети, засичани някога

Техниката, използвана от космическия телескоп Spitzer, която се нарича гравитационна микролеща, е съвсем нова и досега е допринесла за откритието на около 30 планети. Потенциалът й за засичане на далечни светове обаче е огромен, посочват от NASA. Тя ще даде възможност на учените да придобият представа за разпределението на планетите в Млечния път. “Не знаем, дали има повече планети в централната част или в диска на галактиката и затова тези наблюдения са толкова важни”, посочва Дженифър Йи от Центъра за астрофизика “Харвард-Смитсониън”. Йи е водещият автор на три нови статии, описващи откритието. 
 
 
Гравитационна микролеща се получава, когато една звезда се намира пред друга от гледна точка на наблюдателя, който се намира на Земята, например. Когато това се случи гравитацията на звездата отпред увеличава светлината на звездата зад нея, играейки ролята на леща. Ако предната звезда има планета, то планетата ще създаде чупка в кривата на увеличението. Главното предизвикателство е да се определи колко далече от Земята е по-близката звезда. Микролещата увеличава задната звезда, но обикновено стоящата отпред звезда е невидима за наблюдателя. По тази причина не се знае на какво разстояние от Земята се намират половината от тридесетината планети, открити чрез микролеща. 
 
 
За да преодолеят този проблем, астрономите са използвали телескопа Spitzer заедно с полски телескоп в обсерваторията “Лас Кампанас” в Чили. Spitzer се намира на 207 млн. km от Земята в посока към периферията на Слънчевата система и от тази позиция обикаля около Слънцето. Заради отдалечеността си от родната планета телескопът наблюдава явленията на гравитационно увеличение по различно време в сравнение с наземните инструменти. Spitzer е засякъл чупката в увеличението 20 дни преди телескопа в Чили. Времевата разлика между двата телескопа е дала възможност на учените да изчислят разстоянието между новооткритата планета и Земята. Това от своя страна е позволило да се изчисли масата й, която е приблизително половината от тази на Юпитер. 
 

Източник: ИА Фокус

Публикувано от dimitar.zhelev

Сподели

Снимка на деня

Утринен поглед към Рокамадур, Окситания, Франция

ггф