Астронавти ще тестват роботизиран джойстик в Космоса

Астронавти ще тестват роботизиран джойстик в Космоса

Европейската космическа агенция (ЕКА) ще изпрати свръх чувствителния си джойстик в космическата станция за изпитания, които да помогнат на инженерите да научат нови начини за телеуправление на роботи на повърхността на планета. Астронавтите ще изпозват устройството и ще попълнят въпросници за начина му на функциониране в рамките на изследване на човешките движения при дългосрочно пребиваване в условия на безтегловност.
 
Апаратът ще бъде монтиран в МКС, а астронавтите от своя страна ще бъдат завързвани за него, за да не полетят във вътрешността на станцията, оттласнати от силата на противодействието. Подобно на много видео игри, джойстикът ще оказва съпротивление на движенията на астронавтите и в същото време ще симулира усещане за допир до обекти на Луната или друга планета. Тестовете ще дадат информация на учените за усещането на ответната реакция при допир в условия на микрогравитация и за контрола над движенията след дълги периоди на безтегловност. 
 
По време на експеримента за първи път хардуер на проекта METERON ще бъде занесен в орбита. В проекта участват няколко държави, сред които Холандия, Германия, САЩ и Русия. METERON изследва начини за телеуправление на роботи от Космоса. 
 
Източник: www.focus-news.net

Публикувано от Анонимен (непроверено)

Сподели

Снимка на деня

Поглед над град Щип

ггф