Астронавт на NASA фотографира Северно сияние от Космоса

Северното сияние беше видяно дори във Филаделфия и северните райони на Ню Джърси и сътвори удивително светлинно представление за екипажа на Международната космическа станция (МКС). Астронавтът на NASA Скот Кели засне и публикува фотографии и видео кадри. Слънчевата буря, която причини явлението беше класифицирана като G4 при най-висока възможна степен G5. 


Северното сияние се причинява от потоци от мощни, излъчени от Слънцето частици, които се сблъскват със земната атмосфера. Слънчевата буря зад грандиозното светлинно шоу от тази седмица продължи да увеличава мощта си, което означава, че отново ще се наблюдава Северно сияние. Метеорологът Ерик Холтхаус пише в статия за Slate, че короналното масово изригване е резултат от две слели се по-малки изригвания миналата седмица. Достигайки до Земята, слънчевите частици предизвикват геомагнитни бури. Учени от Националната космическа агенция на САЩ (NASA) определиха като „впечатляващи“ размера и силата на потока от заредени частици. Според американската Администрация за океаните и атмосферата слънчевата буря е достигнала максималната си сила на 23 юни в 05:13 часа Средно гринуичко време. Очаква се слънчевият вятър да продължи, предизвиквайки ново Северно сияние. Северните сияния не са опасни за хората, но мощните частици, които ги предизвикват са в състояние да повредят сателитите в земната орбита и електропреносните мрежи на Земята. 

Aurora Borealis
 
Северното сияние или още наричано полярно сияние представлява оптичен феномен, наблюдаван над полярните райони на Земята. Образува се при взаимодействието на заредени частици от слънчевия вятър с магнитното поле на планетата. Образуват се на височина 90-130 km над повърхността и поради поразяващата си красота са в основата на редица митове и легенди на северните народи.
 
Снимка: Wikipedia
 
Причина за удивително красивото природно явление е слънчевата активност. Атмосферата на Слънцето е съставена най-вече от водород. От най-външния и най-разредения ѝ слой непрекъснато се откъсват невидими частици (електрони и протони) и изтичат в Космоса. Този поток се нарича слънчев вятър. Част от него достига Земята и под действие на нейното магнитно поле, което е най-силно при полярните области, взаимодейства със земната атмосфера, предизвиквайки разноцветно светене на атмосферни газове. На всеки 11 години активността на Слънцето достига своя максимум и потокът на слънчевия вятър се засилва. В този период полярните сияния са много живописни. Aurora Borealis – буквално преведено от латински означава “Зора на севера”. 
 

ИА Фокус

Публикувано от geolub

Сподели

Снимка на деня

Река Тиу в гр. Анси, Югоизточна Франция

ггф