Астероидът, който премина покрай Земята, има собствена луна

Преминаване на астероид достатъчно близо, за да бъде наблюдаван със силен бинокъл, не се случва често. Учени и любители наблюдаваха с интерес небесния обект, а американската Национална космическа агенция (NASA) беше особено въодушевена да забележи, че астероидът си има компания. 
 
 
2004 BL86 е с диаметър 335 m, а малката луна – само 70 m. Явлението е необичайно, но не и нечувано. NASA отбелязва, че около 16% от близките до Земята астероиди, които са по-широки от 200 m, имат една, а понякога дори две луни. 
 
 
За сравнение огромният астероид, определян и като протопланета, Веста е с диаметър около 530 km. На нейния фон 2004 BL86 изглежда като мравка. През 2011 г. космическата сонда Dawn на NASA проучи протопланетата, но не откри луна. 
 
 
Астероидът премина на напълно безопасно разстояние от Земята. В най-близката си точка до планетата той се намираше на приблизително 1 200 000 km. Събитието все пак е специално, тъй като до 2017 г. няма да сме свидетели на друго толкова близко преминаване на небесна скала. А следващото посещение на 2004 BL86 и луната му ще бъде след няколко столетия. 
 
 
Източник: ИА Фокус

Публикувано от dimitar.zhelev

Сподели

Снимка на деня

ггф