Arbeit macht frei - зловещият ад, наречен Аушвиц!!!

Arbeit macht frei - зловещият ад, наречен Аушвиц!!!

Известният комплекс от нацистки концентрационни лагери Аушвиц или Освиенцим е разположен в Южна Полша, непосредствено до град Освиенцим. Немското име на лагера е Аушвиц.
 
Входът на концлагера - Arbeit macht frei - Трудът освобождава.
 
Самият комплекс се е състоял от 3 лагера: Аушвиц 1, който е служил основно за административен център; Аушвиц 2 - известен още като Биркенау или Освиенцим, който бил и един от най-смъртоносните (над 1 милион жертви, разполагал с 4 газови камери и 4 крематориума) и Освиенцим 3, който обединавял около 40 малки лагера.
 
В наши дни хиляди хора посещават концлагера всеки ден.
 
Всъщност само Аушвиц 1 е запазен и се посещава. Другите по-големи части от концлагера са унищожени в хода на войната.
 
Аушвиц 1 е основан на 20 май 1940 г. на мястото на изоставени казарми. Още през следващия месец пристигат и първите му обитатели – полски политически затворници. Влакови композиции със затворници пристигали от цяла окупирана зона от нацистите в Европа. Пристигащите били разделяни на четири групи: първата група (възрастни и болни) била насочвана моментално към газовите камери; втората група (здрави мъже) се отправяли предимно към индустриалните заводи и различни компании за работна ръка; третата група, към която спадали близнаци и деца, били отвеждани за медицински експерименти при известния доктор Йозеф Менгеле; четвъртата група била съставена от жените, който били използвани за прислужници.
 
 
Бягството е било невъзможна мисия.
 
В Аушвиц-Биркенау са били депортирани повече от 1,3 млн души от цяла Европа. Почти всички хора, депортирани в концентрационния комплекс са били убити. Данните показват, че 1,1 млн души са загинали на територията на Аушвиц-Биркенау.
 
Милиони лични вещи на концлагеристите са изложени в част от бившите общежития.
 
 
 
Името на концентрационния лагер „Аушвиц“ се е превърнало в символ на Холокоста, чиито жертви са над 6 милиона хора, сред които евреи, роми, синти, руски и полски работници, хомосексуалисти и много други.
 
Кутии от Циклон Б.
 
В началото на 1942 г. в Аушвиц-Биркенау руски комисари и негодни за работа арестанти били първоначално убивани чрез „Циклон Б“ – търговското наименование на силно отровното вещество биоцид, съдържащо циановодород, след което с края на 1941 г. настъпва времето на експерименталните опити. От 1942 г. преобладаващото мнозинство от пристигащи евреи били избивани. Аушвиц-Биркенау приема функцията на унищожителен лагер, но също така запазил дейността си и на концентрационен и работен лагер.
 
Карта на направленията за "подхранване" на лагера с врагове на Третия райх.
 
Между 17 и 23 януари 1945 г. са били евакуирани едва 60 000 арестанти. Аушвиц-Биркенау е бил окончателно освободен следобед на 27 януари 1945 г. Няколко дни по-късно светът е бил информиран за зверствата извършвани там. Намерени са повече от 1 милион дрехи, приблизително 45 хил. чифта обувки и 7 тона човешка коса, които са били оставени от СС.
 
Една от газовите камери.
 
Крематориумът на Аушвиц 1.
 
През 1947 г Полша създава музей на територията на Освиенцим в памет на жертвите на лагера. Днес останките от лагера са достъпни като държавен музей „Аушвиц-Биркенау“, паметник на холокоста и еврейско гробище. През 1979 г. тази област е въведена в списъка за световно културно и природно наследство на човечеството.
 
Концелагерът е място на поклонение на потомците на еврейската общност.
 
Текст и снимки: Атанас Китев 
 
 
 

Публикувано от Анонимен (непроверено)

1 Коментара - Arbeit macht frei - зловещият ад, наречен Аушвиц!!!

Мирослав (непроверено) February 08, 2017

Отговори
До тъжно място ви e отвела и докоснала географията, но такива неща от историята не бива да се забравят.

Сподели

Снимка на деня

ггф