Американски учен разработва мобилно приложение за наблюдение на Северното сияние

Проф. Хемптън иска да доведе Зората на севера близо до възможно най-много хора, затова помага в поддръжката на комплект от камери, които излъчват образи в реално време. Сега той възнамерява да направи още една крачка напред, разработвайки мобилно приложение за смартфони и таблети, което да показва красивите полярни светлини. Хемптън планира да пусне мобилното приложение през март. 
 
Ученият посочва, че е започнал да публкува гледки на Северното сияние и с цел да предизвика интереса на хората по отношение на космическия климат, който може да влияе на сателитите, електрическата мрежа и друга важна инфраструктура.
 
Aurora Borealis
 
Северното сияние или още наричано полярно сияние представлява оптичен феномен, наблюдаван над полярните райони на Земята. Образува се при взаимодействието на заредени частици от слънчевия вятър с магнитното поле на планетата. Образуват се на височина 90-130 km над повърхността и поради поразяващата си красота са в основата на редица митове и легенди на северните народи.
 
Снимка: Wikipedia
 
Причина за удивително красивото природно явление е слънчевата активност. Атмосферата на Слънцето е съставена най-вече от водород. От най-външния и най-разредения ѝ слой непрекъснато се откъсват невидими частици (електрони и протони) и изтичат в Космоса. Този поток се нарича слънчев вятър. Част от него достига Земята и под действие на нейното магнитно поле, което е най-силно при полярните области, взаимодейства със земната атмосфера, предизвиквайки разноцветно светене на атмосферни газове. На всеки 11 години активността на Слънцето достига своя максимум и потокът на слънчевия вятър се засилва. В този период полярните сияния са много живописни. Aurora Borealis – буквално преведено от латински означава “Зора на севера”. 
 
Източник: Информационна агенция "Фокус" http://focus-news.net/

Публикувано от Анонимен (непроверено)

Сподели

Снимка на деня

Бохинското езеро в Словения

ггф